(FOTO) Dronovi za odvraćanje ptica i konzole za igrice inspirišu budućnost avijacije

birdport_150515Bijenalno takmičenje „Fly Your Ideas“ kompanije „Airbus“ ušlo je u finalnu fazu, a najbolja studentska ideja biće nagrađena sa 30.000 evra. Omotač krila koji uz pomoć prirodnih vibracija pokreće sisteme tokom leta, dronovi koji vode ptice u sigurno sklonište i infra-crveni sistem napravljen po ugledu na igračku konzolu koji otkriva potencijalne prepreke tokom vožnje samo su neke od ideja studenata koji su prošli u finale takmičenja „Fly Your Ideas“ kompanije „Airbus“.

Ove pionirske ideje su deo 500 prijava koje se takmiče u bijenalnom globalnom izazovu za studente koje organizuje kompanija „Airbus“ u partnerstvu sa Uneskom. „Fly Your Ideas“ je osmišljeno da inspiriše sledeću generaciju inovatora pružajući im šansu da iskuse uzbudljive mogućnosti koje nudi industrija avijacije. Raznovrsnost je ključni pokretač inovacije i odličnog učinka, a ovogodišnji finalisti to predstavljaju na najbolji način u istoriji ovog takmičenja: oni su različitih nacionalnosti, sa devet različitih univerziteta, sa inženjerskih i ne-inženjerskih studija i sa najvećim udelom studentkinja do sada.

Takmičari su imali zadatak da odgovore na ključne probleme u avijaciji i osmisle ideje za jedan od šest izazova koje je identifikovala kompanija „Airbus“ kako bi obezbedila održiva rešenja za budućnost, gde surast, efikasnost i ljudi u centru uspešne industrije avijacije. Pet timova u finalu – iz Brazila, Kine, Japana, Holandije i Ujedinjenog kraljevstva – putuju 27. maja u Hamburg u Nemačkoj da predstave svoje ideje kompaniji Airbus i stručnjacima iz industrije. Takmičari koji ne osvoje glavnu nagradu podeliće 15.000 evra.

Takmiče se:

„Dobre vibracije“, omotač za prikupljanje energije – Tim „Multifun“, Tehnološki univerzitet u Delftu u Holandiji Za tim „Multifun“ su najvažnije dobre vibracije. Ideja tima su avionska krila presvučena omotačem koje prikuplja energiju od prirodnih vibracija ili savijanja krila. Piezoelektrična vlakna skupljaju električne naboje čak i prilikom najmanjih pokreta tokom leta, skladišteći energiju u baterijskim panelima u trupu aviona i koristeći je za rad pomoćnih sistema tokom leta, kao što su osvetljenje i zabavni sadržaji. Time se smanjuje „energetski otisak“ letelice tokom leta i može čak da zameni ceo izvor struje za operacije na tlu.

„Luka za ptice“ vođena dronom – Tim „Birdport“, Univerzitet u Tokiju u Japanu Tim „Birdport“ predlaže puštanje jata dronova tj. bespilotnih letelica za odvođenje ptica od aerodroma ka udobnom skloništu u blizini. Dronovi koriste taktiku odvajanja, postrojavanja i kohezije kako bi kontrolisali jata i odveli ih u „Luku za ptice“ gde pesma ptica i drugi mamci simuliraju prirodno i bezbedno sklonište za ptice iz okoline. Ideja je dizajnirana kako bi se umanjio broj sudara ptica sa avionima i povećala dostupnost aviona.

Infracrveni sistem za navigaciju inspirisan igračkom konzolom – Tim „Aft-burner-reverser“, Northwestern politehnički univerzitet u Kini Tim „Aft-burner-reverser“ je primenio tehnologiju igračke konzole za osećanje pokreta na navigacijski sistem letelica koji se koristi pri taksiranju. Model koristi infra-crvene i vizuelne informacije da upozori pilota i ekipu na tlu na visoko-rizične prepreke. Ovo rešenje je dizajnirano kako bi smanjilo troškove oštećenja i period okretanja aviona između letova, čime će aviokompanije uštedeti milione na godišnjem nivou.

Brža kolica za đubre – Tim „Retrotrolley“, Univerzitet u Sao Paulu u Brazilu Tim „Retrotrolley“ se pozabavio problemom smanjenja đubreta tokom leta i skraćivanjem vremena za prikupljanje i sortiranje đubreta posle leta, čime se ubrzavajuoperacijeavio-kompanija, posebnotokomkratkih linija. Planirana kolica su dizajnirana da inteligentno sortiraju đubre i recikliraju ga tako da dobiju minimalni obim folija, papira i plastike i prikupe preostalu tečnost. Na taj način težina kuhinjske opreme može biti smanjena za do 30kg, čime se smanjuje potrošnja goriva i obezbeđuje više mesta za osveženja tokom leta.

Bežične i „zelenije“ operacije na tlu – Tim „Bolleboos“, City Univerzitet u Londonu u Ujedinjenom Kraljevstvu Tim „Bolleboos“ je predložio svoj pionirski „WEGO“ sistem koji prikuplja energiju tokom taksiranja. Transmiterske sekcije na tlu locirane odmah ispod aviona u hangaru, prenose struju induktivno na prijemnik koji se nalazi između točkova na „nosu“ letelice. Ovo obezbeđuje održiv izvor energije za operacije natlu, čime se emisijaugljen-dioksidadvostrukoumanjuje.

Pobenički tim će biti proglašen 27. maja na ceremoniji u Hamburgu. „Fly Your Ideas“ je deo koncepta „Тhe future for Airbus“, održivog putovanja avionima, vizije kompanije „Airbus“.

Podeli na društvenim mrežama:

Slične teme...

„Airbus“ kupio šest „RenaultR... Početkom maja "Renault Trucks" i grupacija "Rave" uručili su kompaniji "Airbus" ključeve šest novih vozila sa motorima Euro VI koji koriste biodizel. ...
„Kuehne+Nagel“ i „Airbus“ ... Proizvođač aviona "Airbus" obnovio je ugovor "Lead Logistics Provider" sa kompanijom "Kuehne + Nagel" do 2016, objavljeno je na zvaničnom sajtu kompan...
„Air Serbia“ kupuje deset aviona tipa ... "Air Serbia", naconalna aviokompanija Republike Srbije, objavila je danas da je potvrđen dolazak deset aviona tipa Airbus nove generacije A320neo u nj...
„Air Serbia“ od 26. oktobra leti za Ab... Nacionalna aviokompanija "Air Serbia"  najavila je danas nove destinacije, povećanje broja letova na linijama ka kojima već leti, i početak programa o...