Budućnost pripada autonomnom transportu

Samohodni kamioni su tek početak. Budućnost pripada autonomnom transportu, kaže Gunnar Gburek, portparol kompanije „TimoCom“, najveće transportne platforme u Evropi, dajući mali uvid u digitalnu budućnost logistike.

Inovativne tehnologije ne uspevaju zbog analogne administracije

Autonomni konvoji ulaze u fazu testiranja. Platooning je naziv za transporti lanac koji povezuje tajna veza. Na taj način bi kretanje tovara trebalo da postane efikasnije. I ekološki prihvatljivije. Međutim, šta će doneti izuzetan manevar spajanja ako na tovarnim površinama serijski povezanih kamiona zjapi praznina? Ako se propratna dokumentacija za tovar i dalje šalje putem faksa? A upravljanje nalozima se obavlja ručno?

Gunnar Gburek, portparol kompanije „TimoCom“, smatra da su kamioni-roboti i konvoji samo delovi transportnog lanca do čijeg zastoja pre može doći za kancelarijskim stolom nego na drumu.

– Svako ko želi da bude zadovoljan očekivanjima od autonomnih kamiona mora da se pobrine da se i administrativni procesi koji se odnose na transportne naloge odvijaju autonomno –  kaže Gburek.

– U suprotnom, inovativne tehnologije će ostati zaglavljene u analognom kamenom dobu.

Od prijema naloga do izdavanja računa: Gburek je ubeđen da će procesi koji u potpunosti sami sobom upravljaju dovesti autonomne kamione na brzu traku. Istovremeno će rad dispečera i administrativnih radnika preći na viši nivo.

– IT rasterećuje zaposlene od aktivnosti koje se stalno ponavljaju i pruža im podršku da iz svog posla izvuku ono najbolje.

Troškovi obrade naloga se mogu smanjiti za trećinu

„TimoCom“ je u proteklim mesecima napravio važan iskorak u svetu autonomnog transporta. Sa novom aplikacijom TC Transport Order, korisnici od skora ovde mogu potpuno digitalno da obavljaju svoje poslovanje. Svako ko odluči da ovaj sistem radi za njega, može da smanji troškove upravljanja i administracije za najmanje jednu trećinu, kaže Gburek.

A kako izgleda budućnost? Autonomna vožnja, next level, će sa gledišta portparola kompanije „TimoCom“ postati integralni modul pružanja usluga preko interneta stvari (IoT – Internet of things).

U ovom svetu mašine prepoznaju količine proizvoda nakon kojih moraju da izdaju transportni nalog. Palete za komadnu robu će postati inteligentni nosači tovara koji će svoju ukupnu težinu prijavljivati transportnoj platformi. Vozila će na HUB-u automatski pristajati na rolo vrata sa raspoloživim kapacitetima za pretovar.

Mnoge tehnološke inovacije koje proizilaze iz digitalizacije su već danas postale realnost ili se nalaze u probnoj fazi. Ukoliko žele da logistiku i drumski saobraćaj optimizuju na održiv način, u mnogim preduzećima će morati da se promeni mišljenje:

– Umrežavanje živi od deljenja podataka. Sa tim se muče čak i firme koje su nesumnjivo prepoznale prednosti digitalizacije – primećuje Gburek.

„Slobodni kapaciteti za utovar i dalje ostaju slobodni kapaciteti za utovar“

Kao nezavisna, neutralna transportna platforma, „TimoCom“ želi svojim korisnicima – a u to sve više spadaju i industrijska i trgovačka preduzeća – da se odvaže na korak u digitalnu transportnu eru. Registrovani korisnici su već danas autonomno na putu – nezavisno od sistemskih okruženja, zahvaljujući interfejsima preko platforme se može vršiti razmena podataka. Čak su moguća i „četovanja“ u vezi ponuda. Veličina preduzeća takođe nema značaj kada je u pitanju učešće u šansama koje pruža transportno tržište.

U kom pravcu se razvija transportna branša? Cilj autonomnog transporta je smanjivanje broja kilometara vožnje bez tovara i povećanje efikasnosti transporta u svetu. Gburek garantuje da se pri tom neće sve promeniti iz osnove:

– Slobodni kapaciteti za utovar i dalje ostaju slobodni kapaciteti za utovar.

Portparol kompanije je takođe ubeđen da će vozači kamiona uvek postojati i pravi poređenje sa avio prevozom.

– Većina zadataka koje je pre 50 godina morao da ispuni pilot danas se odvijaju potpuno automatski. Uprkos tome, njega se nikada ne bi odrekli.

Podeli na društvenim mrežama:

Slične teme...

U Austriji od 2019. dozvoljena vožnja autopilotom Od 1. januara 2019. godine na mnogim autoputevima kroz Austriju biće dozvoljena vožnja automobilima sa "autopilotima". U okviru akcionog paketa "auton...
(VIDEO) F-Vision – „Ford Trucks“... "Ford Trucks" je predstavio "F-Vision" koncept autonomnog tegljača budućnosti. Iako se radi o pravom vozilu već maketi, "Ford Trucks" je objavio kako ...
TIMOCOM sa novim brendom postaje vodeći Smart Logi... Već po 8. put zaredom TIMOCOM kao vodeće IT preduzeće za logistiku u celoj Evropi izlaže na sajmu komercijalnih vozila IAA 2018 u Hanoveru. Preduzeće ...
(VIDEO) Ovo je „Volvo Vera“ – el... "Volvo" je predstavio projekt naziva "Vera", odnosno autonomno električno vozilo koje u nekim uslovima zamenjuje tegljač te može potpuno samostalno pr...
„TimoCom“ po 10. put pobednik ETM-Awar... U pitanju je jubilej i posebna čast: IT stručnjak "TimoCom" je 21. juna po 10. put uzastopno na zvaničnoj dodeli nagrada nemačke izdavačke kuće ETM na...
TimoCom: Trgovinski rat sa SAD zasada ne utiče na ... Trgovinski rat sa SAD do sada ne pokazuje nikakav uticaj na iskorišćenost kapaciteta transportnih preduzeća u Evropi. Iako je Komisija EU svoj procenj...
Kamioni KamAZ bez vozača testirani na pristupnom p... Pet samovozećih automobila među kojima su tri putnička vozila i dva kamiona KamAZ testirana su na pristupnoj saobraćajnici Krimskom mostu, navodi se n...
Više robe nego slobodnih tovarnih kapaciteta! Tražnja za raspoloživim tovarnim kapacitetima na evropskim putevima raste. Tako je u prvom kvartalu 2018. godine odnos ponude tovara na transportnom t...