Cena nafte raste od sredine februara

Zbog stalnog rasta cene sirove nafte na svetskim berzama (barel „brenta” je preskočio nivo od 80 dolara), gorivo u Srbiji je protekle nedelje poskupelo oko jedan dinar. Benzin se prodaje za 149,40 dinara, evrodizel za 158,98 i tečni naftni gas za 75,69 dinara.

Uz manje oscilacije trend rasta cene nafte neprekidno traje od sredine februara, tako da se neminovno odražava i na veleprodajne i na maloprodajne cene goriva u Srbiji i svim zemljama u regionu.

U odnosu na početak 2018. sirova nafta je poskupela 16,8%, a ovaj efekat je pojačan i skokom kursa dolara oko 1,7%. Benzin je u istom periodu poskupeo 4,3%, a dizel pet. Skok cena zabeležen je na benzinskim stanicama u svim zemljama u okruženju – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

– Kakav će dalji trend biti, kada je reč o cenama na pumpama, zavisiće pre svega od daljeg kretanja cena crnog zlata na berzama, što je u ovom času teško predvideti.

Gorivo je skupo i zbog činjenice da je država početkom ove godine povećala svoja zahvatanja u ceni benzina za 2,63 dinara, a dizela za 3,07 dinara.

–  Ovo je posledica povećanja akciza, ali i rasta PDV-a zbog povećanja ukupne poreske osnovice. Analiza UNKS-a pokazuje da su državna zahvatanja u ceni benzina 55,2% ili 82,44 dinara, a dizela 53,8% ili 85,60 dinara, što je previše. Naftaši, pri tom više nemaju unutrašnjih rezervi da bi ova poskupljenja prevalili na sopstveni trošak – ukazuje Mićović.

Pošto su proizvođači i uvoznici derivata pritisnuti rastom nabavnih cena sirove nafte, benzina i dizela prinuđeni su na korekcije veleprodajnih i maloprodajnih cena. U ovakvim situacijama su, prethodnih godina, mnoge države reagovale privremenim smanjenjem akciza, podseća on i dodaje da će po svemu sudeći nagli rast berzanskih kotacija uskoro zahtevati upravo tu reakciju države.

Zakon o akcizama omogućava vladi da bez promene Zakona o akcizama smanji akcize do 20 odsto i da ih nakon prestanka poremećaja vrati na zakonom propisan nivo – zaključuje Mićovićz, izveštava „Politika„.

Podeli na društvenim mrežama:

Slične teme...

Poskupljenje goriva i putarina, nedostatak vozača,... Stanje u transportu uopšte nije zavidno s obzirom na to da je transport privredna grana koja zavisi od mnogo spoljnih faktora kao što su cena goriva, ...
Gorivo neće poskupeti posle Nove godine Od 1. januara 2017. godine ne predviđa se povećanje iznosa akcize na gorivo, rečeno je u Ministarstvu finansija, tako da vozače neće dočekati poskuplj...