ANALIZA: Koje su najuspešnije kompanije u Srbiji za kopneni, vodni i vazdušni prevoz tereta?

U saradnji sa kompanijom Cube Team, vodećim provajderom poslovnih infomacija u Srbiji, analizirali smo dostupne informacije kako bismo predstavili rezultate kompanija registrovane za kopneni, vodni i vazdušni prevoz tereta koje su ostvarile u 2017. godini.

Iako su u pitanju sve različite privredne oblasti, zajedničko svim privrednim delatnostima u analizi je da sve firme učestvuju u prevozu tereta i to železničkim i drumskim transportom, kroz cevovod i vodnim i vazdušnim putevima.

U ovako definisanoj grupi delatnosti registrovano je skoro 28.000 firmi, od toga broja aktivno posluje oko 13.200 preduzeća i preduzetnika.

Najviše je preduzetnika – 69%; zatim slede društva sa ograničenom odgovornošću – 30%, ostalih oblika je sve zajedno 1%.

U 2017. ukupni poslovni prihodi za sve firme koje učestuju u prevozu tereta je 2,4 milijarde evra, a ostvareni profit je 65,4 miliona evra. U odnosu na prethodnu godinu, poslovanje firmi u 2017. je dovelo do rasta ukupnih poslovnih prihoda za oko 20%, dok su ukupni profiti pali oko 15%.

Železnički prevoz tereta

U železničkom prevozu robe aktivno posluje 22 kompanije, od 25 koliko ih je ukupno registrovano. Društva sa ograničenom odgovornošću čine 91% svih pravnih formi u delatnosti.

Ukupni poslovni prihodi za celu delatnost iznose nešto preko 144 miliona, a profit 4,7 miliona evra. Zaposleno je oko 3.500 radnika.

Najboljih pet firmi u delatnosti po visini poslovnih prihoda koje ostvaruju možete pogledati u tabeli:

Najstarija kompanija i dalje aktivna u delatnosti je KOMBINOVANI PREVOZ DOO iz Zemuna osnovana 1990. godine. Srbija Kargo AD je kompanija sa najvećim ostvarenim prihodima, profitom i najvećim brojem radnika – 3.248.

Drumski prevoz tereta

U ovoj delatnosti je registrovano skoro 27.800, a aktivno posluje nešto više od 13.100 firmi. Najviše ovakvih transportera je u obliku preduzetničke agencije – 69%, zatim društva sa ograničenom odgovornošću (30%), a ostalih pravnih formi je zanemarljivo malo.

Poslovni prihodi za celu delatnost 2017. godine iznosili su 1,8 milijardi evra, profit 48,3 miliona evra, a ukupno je zaposleno oko 25.500 radnika.

Najbolje kompanije po poslovnim prihodima 2017. pogledajte u tabeli:

FERŠPED DOO osnovan 1972. je najstarije preduzeće koje i dalje posluje. CENTROSINERGIJA je kompanija sa najvećim brojem zaposlenih -601, a najveći profit je ostvarila kompanija MILŠPED AML.

Cevovodni transport

Za transport cevovodima registrovano je 16 kompanija, od kojih je 8 aktivno. Posmatrajući po pravnoj formi, najveći broj preduzeća je u obliku društva sa ograničenom odgovornošću – 75% i akcionarskog društva – 12,5%. Ne postoje registrovani preduzetnici.

U 2017. poslovni prihodi za celu delatnost iznosili su 382 miliona, ostvaren je pozitivan neto rezultat od 8,9 miliona evra i angažovano je oko 170 zaposlenih.

TOP kompanije u 2017. po poslovnim prihodima možete videti u tabeli:

YUGOROSGAZ registrovan 1996. godine je najstarija i dalje aktivna kompanija koja se bavi cevovodnim transportom. Takođe, ovo akcionarsko društvo je ostvarilo i najveće prihode i najveći profit u 2017. godini. Javno preduzeće TRANSNAFTA zapošljava najveći broj radnika u delatnosti – 139.

Pomorski i priobalni prevoz tereta

U ovoj delatnosti je aktivna samo jedna kompanija, od ukupno dve registrovane za celu delatnost.U pitanju je firma INTERLINER AGENCIES DOO, koja je osnovana 2006. godine. U 2017. ostvarili su oko 94.000 evra poslovnih prihoda i imaju 6 zaposlenih.

Prevoz tereta unutrašnjim plovnim putevima

Za prevoz tereta unutrašnjim plovnim putevima registrovano je 68 firmi. Od toga broja aktivno je njih 58. Najviše firmi je u obliku DOO (84%), zatim slede preduzetnici (12%) i akcionarska društva (3,5%).

Ukupni poslovni prihodi za ove transportere u 2017. iznosili su oko 74,4 miliona evra, a ostvareni profit 3,5 miliona evra. Ova privredna delatnost zapošljava nešto manje od 1000 radnika.

Najbolje firme po poslovnim prihodima u 2017. su u tabeli:

Najstarija kompanija koja je i dalje aktivna u delatnosti je IDEA SN DOO BEOGRAD. Najveći broj radnika (302) angažuje JUGOSLOVENSKO REČNO BRODARSTVO, a najveći profit je ostvarila kompanija DST HIDROSISTEM.

Vazdušni prevoz tereta

U vazdušnom prevozu tereta je registrovano i aktivno svega tri firme. Sve tri su u obliku društva sa ograničenom odgovornošću.

U pitanju su Airmark GSA i DHL Global Forwarding koje su osnovane 2017. godine i u prvoj godini od osnivanja su poslovale sa gubitkom. Treća kompanija u delatnosti je PTMAERO osnovana u decembru 2018. godine.

Analizu je uradila kompanija CUBE Team je vodeći provajder poslovnih informacija u Srbiji. Svojim klijentima nudi sektorske analize i izveštaje, analize konkurencije, poslovne baze podataka, a preko poslovnog portala B2B Online omogućava uvid u sve javno dostupne informacije o svim privrednim subjektima u Srbiji na jednom mestu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli na društvenim mrežama:

Slične teme...

Prvih osam Vectron lokomotiva pristigle u Srbija K... Osam višesistemskih Vectron lokomotiva kompanije Siemens isporučene su Srbija Kargu, saopšteno je iz tog preduzeća. Ugovor je potpisan u maju prošl...
Gefco prevozi automobile prugama Srbije Evropska kompanija iz oblasti autologistike GEFCO, preusmerila je transport automobila vozovima na tranzitni pravac preko Srbije umesto dosadašnjeg ko...
(FOTO) Bili smo na događaju Truck Business Fair 20... Decembar je već tradicionalno rezervisan za susret transportne industrije. I ove godine, Truck Business Fair okupio je veliki broj učesnika i posetila...
U novom redu vožnje 5 prevoznika u železničkom ter... Novi red vožnje na srpskim prugama stupio je na snagu 9. decembra i važiće do 14. decembra 2019. godine, saopšteno je iz železničke kompanije Infrastr...
Veći broj pošiljki i bolji kvalitet usluge – Vozom... Železničkom linijom Beograd - Ljubljana najviše se transportuje obrađeno drvo, proizvodi od drveta, ploče od iverice, stakleni proizvodi, hartija i sl...
Sedam kompanija dobilo 114 miliona dinara za unapr... Ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Zorana Mihajlović potpisala jе ugovorе sa sеdam transportnih kompanija o dodеli ukupno 114 mili...
Dogovori o daljem unapređenju železničkog projekta... U poslovnom prostoru firme Slovenske Železnice – Tovorni promet u Ljubljani, 21. novembra, održan je još jedan sastanak na temu prevoza pošiljaka po p...
Održan skup partnera Rail Cargo Group Skup partnera Rail Cargo Group, kome su prisustvovale brojne zvanice iz evropskih zemalja i zemalja regiona, održan je 8. novembra 2018. u Budimpešti....