Osiguranje u transportu – da li osigurati robu ili je dovoljno osiguranje prevoznika?

Osiguranje robe u transportu pruža svim učesnicima u međunarodnoj razmeni sigurnost bez koje se spoljna trgovina ne može zamisliti. Odabir osiguranja nije jednostavna stvar i potrebno je da se korisnici informišu koje rizike pokriva to osiguranje, da li je to fizičko oštećenje, gubitak robe, kašnjenje u isporuci ili All Risks pokrivenost. U osiguranju transporta postoje dva osnovna proizvoda – osiguranje od odgovornosti drumskog prevoznika i osiguranje robe u transportu, a privreda i dalje nije dovoljno informisana o sličnostima i razlikama ova dva proizvoda.

To su bile teme konferencije “Osiguranje robe u transportu“ u organizaciji Komore italijansko-srpskih privrednika.

O toj temi govorili su predstavnici kompanija, inače, članica komore – „DDOR osiguranje – Gruppo UNIPOL“, „Generali osiguranje“ i „Fercam“ uz podršku „UniCredit banke“.

Događaju su pored predstavnika Ambasade Italije u Beogradu prisustvovala zainteresovana preduzeća iz sektora uvoza i distribucije, transporta, logistike, osiguranja kao i advokatske kancelarije.

Nakon pozdravne reči Mirjane Kojić, generalnog sekretara KISP-a, radna sesija započela je prezentacijom Dejana Petrovića iz Direkcije za neživotna osiguranja i Direktora sektora za osiguranje transporta i kredita „DDOR osiguranja“, koji je kroz studije slučaja pružio više informacija o rizicima, načinima pokrića, štetama u praksi, generalnim havarijama kao i razlikama između kargo osiguranja i osiguranja od odgovornosti vozara.

Dejan Petrović je za PlutonLogistics upozorio da je česta praksa da vlasnici robe prepuštaju osiguranje vozarima i njihovom osiguranju.

– To je velika je greška jer time nije osigurana roba i materijalni interesi vlasnika robe, već je osiguran prevoznik.

Kako je naveo, osiguranje u transportu, na žalost, ne utiče u velikom procentu u ukupnoj premiji osigurajanja. U 2017. godini ta vrsta osiguranja je bila u obimu od 750 miliona dinara. U odnosu na 2017, ipak, beleži mali rast.

– Od transportnih osiguranja, najviše je zastupljeno osiguranje robe u transportu, tu su i kasko osiguranje vazduhoplova, kasko osiguranje brodova, osiguranje odgovornosti kod upotrebe vazduhoplova i plovnih objekata – rekao je Petrović.

O vrstama pokrića namenjenih raznim učesnicima u transportu sa posebnim osvrtom na zaštitu interesa i odabir adekvatnog osiguranja kao i specifičnostima u vezi transportnog osiguranja, prisutnima je govorio Oliver Vidojević, specijalista za osiguranje avijacije i transporta, Direkcije za korporativne klijente i Sektora za imovinska osiguranja „Generali osiguranja“.

– Naglasio bih značaj važnosti preventivnog informisanja o osiguranju. Kada dođe do štete, bilo bi dobro da se iskoristi usluga osiguravajućih kuća u oblasti pravnog savetovanja. Problem je što naše firme i dalje osiguranje smatraju troškom i kad krene kriza prvo to seku uz komentar „neće to meni da se desi“ – naveo je Vidojević za PlutonLogistics.

On je predstavio i novi proizvod koji je deo velikih projekata. U pitanju je osiguranje od transportnih rizika ako se usled kašnjenja robe projekat ne realizuje prema planu.

Marko Kambić, direktor kompanije „Fercam“, izneo dosadašnja iskustva u poslovanju kao i izazove sa kojima se susreću.

– Da bi vlasnici robe lakše shvatili razliku između osiguranja odgovornosti drumskog vozara u međunarodnom transportu CMR i All Risks osiguranja, daću vam jedan primer. To je kao kod registracije putničkog automobila. Imate obavezno osiguranje i kasko osiguranje. CMR predstavlja osnovno osiguranje i u slučaju neželjenog događaja, klijent preuzima teret dokazivanja i naplate štete. All Risks je kao kasko gde ste potpuno osigurani i naplata je istog momenta – naveo je Kambić.

Moderator konferencije bio je Alesandro Bonezi, savetnik u osiguranju, dok su medijski sponzori bili „Diplomacy&Commerce“ i „PlutonLogistics“, a „Lavazza“ zvanična kafa događaja.

Predstavnici kompanija prisutnih na ovom događaju, postavljali su pitanja iz svakodnevne prakse, a razmenu svojih iskustava i poslovno umrežavanje nastavili na koktelu priređenom nakon još jedne uspešne manifestacije KISP-a.

Podeli na društvenim mrežama:

Slične teme...

Digitalni transport uzima zalet u Finskoj i Rumuni... Novi zalet elektronske trgovine označava ključni pomak ka transportnim operacijama u potpunosti bez papira, a sa digitalnom infrastrukturom kako bi se...
Ko je zapravo nadležan za bezbednost tereta u kami... Prema podacima Opšteg saveza nemačkih osiguravača (GDV) 70% kamiona na nemačkim putevima je nepravilno ili nedovoljno osigurano. Pri tome je ispravno ...
FERCAM: Balkan u fokusu Italijanska logistička kompanija "Fercam" nedavno je obeležila godinu dana uspešnog rada u Srbiji i vrlo ambiciozno ulazi u drugu godinu poslovanja. O...
„Fercam“ jača flotu kupovinom LNG vozi... Transportno-logistička kompanija "Fercam" potpisala je ugovor o  kupovini prvih IVECO kamiona sa pogonom na LNG. Predstavništo te kompanije  u Španiji...
„Fercam“ podržava mlade talente Transporno-logistička kompanija "Fercam Srbija" učestvovala je na nedavno održanom sajmu „Transport and Traffic Business Days 2018“ na Saobraćajnom fa...
„Fercam Beograd“ postao član Komore it... Transportno-logistička kompanija "Fercam Beograd" postala je član Komore italijansko-srpskih privrednika CCIS.  "Fercam Beograd" je deo grupacije "Fer...
Dozvole za male kamione i kombi vozila – Kak... Zahtev za dodelu pojedinačne dozvole za prevoz teretnim vozilima čija nosivost uključujući i prikolice ne prelazi 3,5 tona se podnosi u skladu sa član...
Elektronski tovarni list (e-CMR) uvodi sve više ze... Odbor za saobraćaj u Evropi Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda (UNECE ITC)  krajem februara usvojio je rezoluciju o elektronskom  teretnom listu e-...