Izvoz jabuka – Nestašica u EU, šansa za Srbiju

Izvesno je da će izvoz jabuka iz Srbije biti povećan, ali samo ako iskoristimo prazan prostor nastao usled nestašice u Evropskoj uniji.  Proizvodnja jabuke u 2017. u odnosu na prethodnu godinu podbacila je za trećinu, a statistika pokazuje da je na nivou Unije reč o milion tona jabuka manje. Berba je bila najslabija u poslednjih 10 godina. Smanjenje proizvodnje je očigledno u Italiji, Nemačkoj, Holandiji i Belgiji, navodi se u nedavnoj analizi poljskog analitičara Adama Paradovskog, a prenosi Politika.

Zbog manjka na tržištu veliki evropski trgovinski lanci jabuke kupuju u Srbiji i Ukrajini, dok prerađivači trenutno ne pitaju za cenu i spremni su da za industrijsku jabuku plate 0,23 evrocenta po kilogramu.

Razlog nestašice i disbalansa na tržištu jabuka je prošlogodišnji prolećni mraz, produžene sankcije prema Rusiji ali i nedostatak radne snage, prenosi „Agronjuz”.

Osvrćući se na proizvodnju jabuke Paradovski navodi da je Poljska izgubila poziciju izvoznog lidera i da to mesto sada pripada Moldaviji sa 229.000 tona ovog voća. On daje veliki značaj i srpskoj proizvodnji ističući da je Srbija prošle godine proizvela 400.000 tona jabuke.

Rusija godišnje uveze 700.000 tona jabuka, ali analitičari procenjuju da će se to uskoro promeniti i da će taj broj iz godine u godinu biti sve manji, budući da je ruska administracija zacrtala cilj da u budućnosti budu samodovoljni u proizvodnji jabuka. Podižu se ogromni kompleksi, a proizvodnja polako, ali sigurno raste.

Samo za godinu dana, uvoz je smanjen za četiri odsto a ovaj procenat će se intenzivnije povećavati kako sada mladi zasadi budu stupali u pun rod, navodi se u analizi specijalizovanog portala za agrar.

Poljska je zbog toga zaigrala na kartu izvoza u Kinu ali analitičari sada ističu da ovakvi planovi nisu realni. – To je kao da nosite drvo u šumu– kaže Paradovski, ocenjujući da je Indija „tržište koje obećava”. U svakom slučaju, dodaje, izvoz jabuka u Rusiju imaće perspektivu još nekoliko godina, ali da bi poljski i svi drugi veliki proizvođači jabuka morali da pronađu alternativna tržišta.

Prema nedavno objavljenoj analizi domaće konsultantske kuće „Seedev” Srbija je, u poslednjih pet godina, imala veoma dobar rejting kod  izvoza jabuka. Sa 21. izvozničkog mesta u 2012. i izvozom od 65 miliona dolara za samo četiri godine uspeli smo da gotovo udvostručimo prihode i dostignemo 11. mesto na lestvici najvećih izvoznika.

Analitičari navode da je glavni pokretač rasta proizvodnje ovog voća i izvoza upravo rusko tržište. Investiranje u hladnjače otvorilo je rusko tržište, zatim je ono postalo pokretač novih investicija, promena, napretka i intenziviranja proizvodnje jabuke. Ističe se da je Srbija u ovom sektoru dobro iskoristila embargo EU prema Rusiji i tako preuzela deo tržišta.

– Udeo izvoza iz Srbije na rusko tržište od 2014. do prošle godine je 95 odsto, a od 2015. smo najveći izvoznik na ovo tržište. Dominacija Belorusije je osporena zbog evidentiranog reeksporta iz EU – ističe se u ovoj analizi.

I domaći stručnjaci takođe podvlače da bi proizvođači jabuka morali da imaju na umu da će zabrana uvoza za zemlje EU jednog dana biti ukinuta, ali i da Rusija razvija svoju proizvodnju.

– Sad kad je situacija sa izvozom dobra a cene odlične, treba obezbediti nove kanale prodaje i nova tržišta i tako upravljati rizikom ukoliko dođe do promene situacije na ruskom tržištu– navodi „Seedev”, prenosi Politika.

Ako vas zanimaju druge priče o izvozu voća, pročitajte ih OVDE.

Podeli na društvenim mrežama:

Slične teme...

Izvoz voća: „Italian Food“ ulaže 10 mi... Jedna od najpoznatijih italijanskih kompanija za preradu voća - "Italian Food", uložiće 10 mil EUR u izgradnju svog pogona za kaše, bistre sokove i vo...
Kompanija „Delta Agrar“ ostvarila izvo... Kompanija "Delta Agrar" je u prvoj polovini 2018. godine  postigla  rekordne rezultate u ratarstvu: prinos uljane repice od 4,5t/ha i merkantilne pšen...
Raste izvoz iz Srbije u Rusiju Izvoz iz Srbije na rusko tržište u prvoj polovini 2017. godine vredeo je 471 mil USD i veći je za 24,1% u odnosu na isti period 2016. Očekuje se da iz...
Rekordan izvoz voća i povrća u Rusiju Ukupna vrednost izvoza iz Srbije u Rusiju u prvoj polovini godine je za 13,6% viša nego prošle godine - 7.461,5 mil EUR. Uvoz u brojkama iznosi 9.606,...
I u februaru dobri rezultati – Izvoz povećan... Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za  period januar - februar  2017. godine iznosi 5108,5 mil USD – porast od  6,7% u odnosu na isti perio...
Izvoz voća – GMP Jermenovci povećava prerađi... Posle više loših privatizacija Fabrika za preradu voća i povrća u Jarmenovcima kod Topole dobro radi. Zapošljava 120 stalnih i 200 sezonskih radnika, ...
„Delta Agrar“ u 2017. planira izvoz od... "Delta Agrar" u 2017. godini planira investicije od skoro 40 mil EUR, što je dvostruko više nego prošle godine, a novitet je podizanje zasada pod treš...
„Nectar“ povećao kapacitet hladnjače ... Kompanija "Nectar" uložila je 7 mil EUR u novu hladnjaču i novi skladišni prostor za voćne koncentrate. Direktan rezultat investicija je povećanje kap...