Japan poziva na stvaranje trgovinskog pakta 16 zemalja

Japanski premijer Šinzo Abe pozvao je članice inicijative Sveobuhvatno regionalno ekonomsko partnerstvo (RCEP) na hitno zaključivanje trgovinskog pakta koji bi garantovao slobodnu i poštenu trgovinu u vreme sve većeg protekcionizma predsednika SAD Donalda Trampa.

Japan sa Singapurom predsedava inicijativom RCEP koju čini 10 članica Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), kao i Japan, Južna Koreja, Kina, Indija, Australija i Novi Zeland.

Na sastanku ministara trgovine članica RCEP u Tokiju, Abe je rekao da bi pakt tih 16 zemalja koje zajedno čine polovinu svetske populacije imao ogroman potencijal rasta, prenosi Asošiejted pres.

– Dok se suočavamo sa zabrinutošću povodom rasta protekcionizma u svetu, svi mi u Aziji moramo da se ujedinimo i naša budućnost zavisi od toga možemo li da nastavimo s isticanjem našeg najvažnijeg principa slobodne i fer trgovine – kazao je Abe.

Japan teži da bude lider u oblikovanju novog pakta kao alternative Transpacifičkom partnerstvu (TPP), trgovinskom sporazumu 11 zemalja od Čilea do Novog Zelanda iz kojeg je Tramp izveo SAD.

Tokio se nada da bi pakt članica RCEP mogao da bude zaključen do kraja godine, ali je i oprezan po pitanju uticaja Kine, koja nije deo TPP, ali ima ključnu ulogu u RCEP.

Podeli na društvenim mrežama:

Slične teme...

Amerika uvela uvozne takse na čelik i aluminijum i... Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je 31. maja da uvodi tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije, Kanade i Mek...
Kinezi smanjili carine na 1.500 proizvoda Kina će od 1. jula smanjiti uvozne tarife na skoro 1.500 proizvoda široke potrošnje - od kozmetike do kućnih aparata, kako bi podstakla uvoz u sklopu ...