Kinezi smanjili carine na 1.500 proizvoda

Kina će od 1. jula smanjiti uvozne tarife na skoro 1.500 proizvoda široke potrošnje – od kozmetike do kućnih aparata, kako bi podstakla uvoz u sklopu napora za otvaranje sopstvene ekonomije.

Počev od narednog meseca, prosečna tarifna stopa na 1.449 proizvoda koji se uvoze iz zemalja najvećih trgovinskih partnera Kine biće srezane na 6,9% sa 15,7%, što je jednako smanjenju od oko 60%, navodi se u detaljnom planu kineskog Ministarstva finansija.

Uvozne carine za odeću, obuću, kuhinjski pribor i fitnes proizvode biće više nego prepolovljene na prosečnih 7,1% sa 15,9%, dok će tarife na veš mašine i frižidere biti spuštene na tek 8,0% sa 20,5%.

Takođe će biti snižene carine na određene namirnice, kao što su poljoprivredni proizvodi i mineralna voda, sa 15,2% na 6,9%.

Kozmetički proizvodi (za kožu i kosu) i pojedini medicinski proizvodi, tako je će imati koristi od smanjenja tarifa na 2,9% sa 8,4%.

Tarife na lekove – penicilin, cefalosporin, insulin – biće srezane na nula odsto sa 6,0%.

Ovakav potez se, kako ocenjuje Rojters, poklapa sa obećanjem zvaničnog Pekinga svojim trgovinskim partnerima, među kojima su i SAD, da će Kina preduzeti dodatne korake za povećanje uvoza, i veliki je podsticaj globalnim brendovima koji žele da prošire svoje prisustvo u Kini.

Zvanični Peking je u decembru smanjio uvozne carine na skoro 200 proizvoda široke potrošnje, uključujući hranu, dodatke ishrani, farmaceutske proizvode i odeću ,na prosečnih 7,7 odsto sa 17,3 procenata, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Podeli na društvenim mrežama:

Slične teme...

Japan poziva na stvaranje trgovinskog pakta 16 zem... Japanski premijer Šinzo Abe pozvao je članice inicijative Sveobuhvatno regionalno ekonomsko partnerstvo (RCEP) na hitno zaključivanje trgovinskog pakt...
Amerika uvela uvozne takse na čelik i aluminijum i... Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je 31. maja da uvodi tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije, Kanade i Mek...