U 2013. Luka Novi Sad pretovarila više od 750.000t robe – Veliki planovi za 2014.

Kapacitet pretovara u luci Novi Sad, u drugoj polovini 2013. godine, povećan je za 50%, čime je značajno pospešen protok sitnog tereta – žita, kukuruza i ostalih poljoprivrednih proizvoda, rekao je direktor Luke Novi Sad Aleksandar Milovančev, dodajući da će se tako nastaviti i u 2014. kako bi se učvrstila liderska pozicija u regionu.

– Skladišni prostor povećan je za oko 15% u odnosu na 2012, a u drugoj polovini 2013. godine, zahvaljujući jednim delom konjukturi na tržištu, a drugim delom merama koje smo uveli, utrostručili smo pretovar – rekao je Milovančev Tanjugu.

Očekivanja o pretovaru robe u vrednosti od 650.000 tona su bitno premašena, pa je tako, kako kaže Milovančev, Luka Novi Sad u 2013. godini pretovarila više od 750.000 t robe, odnosno, ostvarila prebačaj od 100.000 tona u odnosu na prvobitni plan.

– Mislim da smo uspeli da oborimo rekord, odnosno da ostvarimo najveći pretovar do sada u šestomesečnom periodu –  kazao je Milovančev.

Navodeći da je prosečan mesečni pretovar na nivou cele godine između 98.000 i 99.000 t, on je ocenio da je to odličan rezultat jer ima luka koje za celu godinu pretovare oko 100.000 tona robe.

Po njegovim rečima, to je postignuto smanjenjem troškova prema trećim licima, racionalizacijom unutar samog preduzeća i preduzimanjem koraka ka povećanju pretovara robe.

Sve luke na Dunavu u kojima se pretovari više od 500.000 t robe smatraju se internacionalnim lukama, a po Milovančevovim rečima, u Srbiji u ovom trenutku postoje samo dve luke koje ispunjavaju taj kriterijum, a to su Luka Novi Sad i Luka Pančevo.

U Luci Novi Sad za 2014. godinu planiraju dodatno povećanje kapaciteta pretovara čime bi učvrstili lidersku poziciju u regionu po količini pretovarene robe.

– Može se reći da je luka i u ovom momentu sasvim dobro opremljena, imamo šest dizalica koje su operativne, ali planiramo da postavimo i sedmu što je blizu maksimuma kapaciteta luke sa ovom obalom –  istakao je Milovančev.

U planu su i terminali za utovar i istovar kontejnera, kaže Milovančev, dodajući da se razmišlja o „prihvatanja posla sa opremom za pranje kontejnera što ne radi niko u ovim krajevima“.

On je dodao da u Luci Novi Sad razmišljaju i o tome da naprave i terminale u kojima bi ceo kamion ušao na brod gde bi se obavio pretovar, a posebno se, kako je naglasio, razmišlja o povećanju skladišnih kapaciteta.

– Nameravamo da u 2014. godini proširimo kapacitete skladištenja, pre svega tzv. podna skladišta, u kojima se roba skladišti na kratak period i u kojima su vrlo brzi procesi istovara od 300 tona na sat – rekao je on.

Prema njegovim rečima, ta skladišta su opremljena klima uređajima tako da roba ostaje u savršenom stanju, a cilj je da se izbegnu meteorološki uticaji na poslovanje luke.

Podeli na društvenim mrežama:

Slične teme...

Ponovo produžen tender za prodaju „Luke Novi... Ministarstvo privrede Srbije 22. oktobra je ponovo produžilo rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 99,4% akcija "Luke Novi Sad" po početnoj ...
Tender za prodaju „Luke Novi Sad“ prod... Ministarstvo privrede Srbije produžilo je  rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 99,4% akcija "Luke Novi Sad" po početnoj ceni od oko 15,98 ...
Prodaja „Luke Novi Sad“ – Objavl... Prodaja "Luke Novi Sad" je sve izvesnija. Ministarstvo privrede Srbije je oglasilo prodaju 99,4% akcija "Luke Novi Sad" po početnoj ceni od oko 15,98 ...
Tender za prodaju „Luke Novi Sad“ u se... Tender za privatizaciju "Luke Novi Sad", jedine preostale luke u većinskom vlasništvu države, trebalo bi da bude objavljen u septembru. Za tu luku su ...
Transport nafte i tečnih tereta – Da li će o... Ostalo je samo 10 meseci do stupanja na snagu izmena tehničkih propisa ADN, koje zahtevaju obavezno duplo dno na brodovima koji prevoze opasnu robu. S...
Vlada usvojila Uredbu o utvrđivanju lučkog područj... Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 8. decembra, usvojila je Uredbu o utvrđivanju lučkog područja luke u Pančevu. Ovom uredbom utvrđuje se ...
NIS upisan u registar lučkih operatera na lokaciji... Preduzeće "Naftna industrija Srbije" (NIS) iz Novog Sada upisano je u Upisnik lučkih i pristanišnih operatera Agencije za upravljanje lukama, za obavl...
Ko je zainteresovan za privatizaciju „Luke N... Ukupno 12 firmi i pojedinaca poslalo je pisma o zainteresovanosti za privatizaciju "Luke Novi Sad", jedine preostale luke u većinskom državnom vlasniš...