Aerodrom „Morava“ dobija novu pistu za cargo saobraćaj

Aerodorom „Morava“ u Lađevcima kod Kraljeva dobiće još jednu pistu koja će biti namenjena teretnom saobraćaju. Svi pripremni radovi su završeni, a očekuje se da do kraja godine budu završeni plan i tehnička dokumentacija, kako bi radovi mogli da počnu, izjavio je direktor preduzeća „Aerodromi Srbije“ Mihajlo Zdravković.

Zdravković se u utorak (4. februara 2020. godine) u zgradi „Morave“ sastao sa predstavnicima direktora regionalnih privrednih komora Kragujevca, Kruševca, Valjeva, Užica, Požarevca i Kraljeva, koje se nalaze na teritoriji opslužnog područja aerodroma. Tema sastanka bila je izgradnja nove piste i njen značaj za privredu tog kraja.

– Sredstva su obezbeđena, u toku je postupak javne nabavke za izbor izvođača plana – naveo je.

Nova pista biće duga tri i po kilometara, a široka 60 metara po standardima cargo saobraćaja, koji je, kako su istakli iz Regionalne privredne komore Kraljevo, veoma značajan za ovaj deo Srbije.

Iz Ministarstva građevine ranije su najavili da bi izgradnja nove piste na Aerodromu „Morava“ mogla da počne krajem godine.

Na području Kraljeva nalazi se 25.000 privrednih subjekata i oko dva miliona potencijalnih putnika za turističke letove.

Pre dva meseca pokrenuta je linija Kraljevo-Beč, letovi su utorkom i četvrtkom, a od marta se uvodi linija do Soluna, tri puta nedeljno.

„Aerodromi Srbije“ pregovaraju sa avio-kompanijama o otvaranju novih linija za destinacije ka Nemačkoj i Turskoj.

Izvor: RTV/Tanjug