Bespilotne letelice u LOGISTICI: upoznajte VoloDrone! (FOTO, VIDEO)

Transport tereta dronovima postaje sve aktuelnija tema, a vesti o novim rešenjima stižu iz različitih zemalja.

Na Nacionalnoj vazduhoplovnoj konferenciji u Berlinu održanoj sredinom juna, nemačkim političarima i predstavnicima industrije predstavljen je VoloDrone, bespilotna letelica na električni pogon, kojom je moguće prevoziti do 200 kg tereta, sa dometom od 40 kilometara.

Reč je o projektu na kome kompanije DB Schenker i Volocopter sarađuju od sredine 2019.

– Naši kupci zahtevaju čista, brza i inovativna rešenja za svoje lance snabdevanja. Kada je infrastruktura za konvencionalna prevozna sredstva preopterećena ili je uopšte nema, teretni dronovi pružaju priliku da se preispitaju logističke rute – rekao je Jochen Theves, generalni direktor kompanije DB Schenker na predstavljanju bespilotne letelice.

– Mogućnosti primene dronova u logistici su neograničene, a kroz naše partnerstvo sa VoloCopter-om ova vizija postepeno postaje stvarnost. Nacionalna vazduhoplovna konferencija u Berlinu bila je odlična prilika da uživo predstavimo mogućnosti, dodao je.

Dron će biti korišćen, kako je naveo Florian Reuter, generalni direktor kompanije Volocopter, kada „klasični kopneni transport ispuni svoja ograničenja u logistici“.

Andreas Scheuer, nemački savezni ministar za saobraćaj; Stefan Klocke, predsednik Savetodavnog odbora Volocopter; Patric Hoffmann, šef novih poslovnih model DB Schenker; Christian Bauer, glavni komercijalni direktor Volocopter; © Volocopter

– Imamo deset godina letačkog iskustva, a naš napredni status u procesu sertifikacije kod Evropske agencije za vazduhoplovnu bezbednost (EASA) donosi ogromne benefite za sve naše letelice. DB Schenker je vodeći logistički partner sa kojim pripremamo naš VoloDrone za komercijalnu upotrebu, u različitim logističkim servisima.

VoloDrone je prečnika 9,15 metara i visok 2,15 metara. Težak je 600 kg i ima mogućnost za teret do 200 kilograma, a poleće i sleće vertikalno. Prvi let obavljen je 2019, a od tada se redovno sprovode testiranja u južnoj Nemačkoj.

Iz kompanije Schenker ranije je saopšteno da bi ovaj dron podjednako mogao da se koristi za lokacije do kojih se teško ili sporije dolazi drugim transportnim sredstvima, kao što su ostrva, planinske regije, mesta odsečena od putne infrastrukture itd, kao i za gradske isporuke.

Izvor: dbschenker.com

Foto: volocopter.com