Cveće stiže teretnim avionima umesto kamionom – Veliki rast tražnje u Britaniji nakon smrti kraljice

Turski cvećari sada koriste teretne avione umesto kamiona za transport cveća, kako bi poslali što veče količine u Veliku Britaniju, gde se suočavaju sa pojačanom tražnjom nakon smrti kraljice Elizabete II, prenosi Rojters.

Porudžbine za rezano cveće porasle su za 90% od kada je kraljica umrla, saopštio je Selčuk Čelebi, član robne berze u Antaliji, dodajući da su turski cvećari uspeli da zadovolje samo oko 40% potražnje.

– Kraj je sezone u Antaliji. Nalazimo se u periodu kada je proizvodnja u planinskim oblastima Isparte u opadanju – rekao je Čelebi za Rojters.

Povećanje potražnje nateralo je cvećare da angažuju avione za svoje isporuke u Britaniju, što traje jedan dan, u poređenju sa jednom nedeljom, koliko one traju kamionima, saopštio je Čelebi.

Turkish Cargo, filijala avio-kompanije Turkish Airlines, saopštila je da je počela sa isporukama više od 500.000 cveća, teškog oko 13 tona, u Englesku, iz turskih provinacija Antalije i Isparte u Englesku.

– Turkish Cargo je od početka nedelje isporučio oko četiri tone cveća u London – navodi se u saopštenju.

U periodu od 5. do 12. septembra, zvanični podaci pokazuju da je izvoz cveća iz Turske u Englesku porastao za 40% u poređenju sa prošlom godinom, prenosi Blic.