Dron i bicikl na zajedničkom zadatku – VoloDrone uspešno obavio prvi javni let (VIDEO)

Bespilotna letelica kompanije Volocopter – VoloDrone izvela je svoj prvi javni let. Zajedno sa partnerom, kompanijom DB Schenker, Volocopter je demonstrirao besprekornu integraciju VoloDrone letelice u lanac snabdevanja. Let je izveden u Hamburgu, okviru sajma ITS Congress 2021, vodećeg globalnog događaja u oblasti smart mobilnosti i digitalizacije u transportu.

Tokom ove simulacije, električni dron koji može prenositi do 200 kilograma, bio je opremljen specijalizovanim sandukom. U njega je utovarena jedna euro-paleta tereta, nakon čega je poleteo bez poteškoća.

Probni let je trajao 3 minuta, tokom kojih je VoloDrone dostigao maksimalnu visinu od 22 metra. Letelica je isporučila isporučila teret na DB Schenker teretni bicikl i bezbedno sletela, nakon čega je pošiljka biciklom prevezena do konačnog odredišta.

VoloDrone je prečnika 9,15 metara, a visok je 2,15 metara. Težak je 600 kg i ima mogućnost da prenosi teret do 200 kilograma, a poleće i sleće vertikalno. Njegove mogućnosti testiraju se od 2019, a cilj je da se koristi tamo gde ne postoje mogućnosti za klasičan kopneni transport. Domet mu je do 40 kilometara.

Foto: © Volocopter & DB Schenker