Evropska unija ukida letove sa teretom u kabinama putničkih aviona

Transport tereta u kabinama putničkih aviona jedna je od mogućnosti koju su avio-prevoznici značajno koristili tokom perioda pandemije, kako bi uspeli da odgovore na uvećane potrebe za hitnim transportom. Samo u 2020, kako se procenjuje, više od 150 putničkih letelica pretvoreno je u mini-teretnjake. Takvoj praksi sada se bliži kraj, budući da će Agencija Evropske unije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) obustaviti letove sa teretom u kabini od 31. jula ove godine.

Putničke kabine koriste se za prevoz tereta od 2020. godine, kada je EASA počela izdavanje odobrenja za takav transport „od slučaja do slučaja“. Ova odobrenja, pak, bila su vremenski ograničena, te iako je Agencija produžila njihovo važenje u avgustu 2021, to nadalje neće biti slučaj, navodi se u saopštenju od 11. aprila.

Odluka da se dopuste letovi sa teretom u kabini usledila je nakon ograničenja putničkog avio-saobraćaja na početku pandemije i velike potražnje za teretnim letelicama. Pandemija je takođe dovela i do većeg broja zainteresovanih  u avio-industriji, koji ulažu u konverziju putničkih u teretne avione.

Međutim, ispostavilo se da trenutno ponovo raste potreba za putničkim letovima, dok je potreba za transportom hitnog tereta povezanog sa pandemijom smanjena. EASA je zaključila da logistički izazovi koji su nastali 2020. kao rezultat krize COVID-19 više ne postoje u istoj meri.

Kako se očekuje da će se teretni kapaciteti u skladištima putničkih aviona povećati do leta 2022, čime se smanjuje pritisak na logistički lanac, EASA je saopštila da je „odlučila da izuzeća koja su izdata u ovom kontekstu neće biti produžena nakon sadašnjeg važenja do 31. jula 2022“.

Kineska uprava za civilno vazduhoplovstvo (CAAC) je prošle godine odlučila da će od januara 2022. u putničkim kabinama aviona registrovanih u Kini moći da se prevozi samo teret povezan sa borbom protiv pandemije. Sa druge strane, portal aircargonews.com navodi saznanja da su kineski prevoznici nastavili sa ovom praksom i nakon pomenutog roka.