(FOTO) Dronovi za odvraćanje ptica i konzole za igrice inspirišu budućnost avijacije

birdport_150515Bijenalno takmičenje „Fly Your Ideas“ kompanije „Airbus“ ušlo je u finalnu fazu, a najbolja studentska ideja biće nagrađena sa 30.000 evra. Omotač krila koji uz pomoć prirodnih vibracija pokreće sisteme tokom leta, dronovi koji vode ptice u sigurno sklonište i infra-crveni sistem napravljen po ugledu na igračku konzolu koji otkriva potencijalne prepreke tokom vožnje samo su neke od ideja studenata koji su prošli u finale takmičenja „Fly Your Ideas“ kompanije „Airbus“.

Ove pionirske ideje su deo 500 prijava koje se takmiče u bijenalnom globalnom izazovu za studente koje organizuje kompanija „Airbus“ u partnerstvu sa Uneskom. „Fly Your Ideas“ je osmišljeno da inspiriše sledeću generaciju inovatora pružajući im šansu da iskuse uzbudljive mogućnosti koje nudi industrija avijacije. Raznovrsnost je ključni pokretač inovacije i odličnog učinka, a ovogodišnji finalisti to predstavljaju na najbolji način u istoriji ovog takmičenja: oni su različitih nacionalnosti, sa devet različitih univerziteta, sa inženjerskih i ne-inženjerskih studija i sa najvećim udelom studentkinja do sada.

Takmičari su imali zadatak da odgovore na ključne probleme u avijaciji i osmisle ideje za jedan od šest izazova koje je identifikovala kompanija „Airbus“ kako bi obezbedila održiva rešenja za budućnost, gde surast, efikasnost i ljudi u centru uspešne industrije avijacije. Pet timova u finalu – iz Brazila, Kine, Japana, Holandije i Ujedinjenog kraljevstva – putuju 27. maja u Hamburg u Nemačkoj da predstave svoje ideje kompaniji Airbus i stručnjacima iz industrije. Takmičari koji ne osvoje glavnu nagradu podeliće 15.000 evra.

Takmiče se:

„Dobre vibracije“, omotač za prikupljanje energije – Tim „Multifun“, Tehnološki univerzitet u Delftu u Holandiji Za tim „Multifun“ su najvažnije dobre vibracije. Ideja tima su avionska krila presvučena omotačem koje prikuplja energiju od prirodnih vibracija ili savijanja krila. Piezoelektrična vlakna skupljaju električne naboje čak i prilikom najmanjih pokreta tokom leta, skladišteći energiju u baterijskim panelima u trupu aviona i koristeći je za rad pomoćnih sistema tokom leta, kao što su osvetljenje i zabavni sadržaji. Time se smanjuje „energetski otisak“ letelice tokom leta i može čak da zameni ceo izvor struje za operacije na tlu.

„Luka za ptice“ vođena dronom – Tim „Birdport“, Univerzitet u Tokiju u Japanu Tim „Birdport“ predlaže puštanje jata dronova tj. bespilotnih letelica za odvođenje ptica od aerodroma ka udobnom skloništu u blizini. Dronovi koriste taktiku odvajanja, postrojavanja i kohezije kako bi kontrolisali jata i odveli ih u „Luku za ptice“ gde pesma ptica i drugi mamci simuliraju prirodno i bezbedno sklonište za ptice iz okoline. Ideja je dizajnirana kako bi se umanjio broj sudara ptica sa avionima i povećala dostupnost aviona.

Infracrveni sistem za navigaciju inspirisan igračkom konzolom – Tim „Aft-burner-reverser“, Northwestern politehnički univerzitet u Kini Tim „Aft-burner-reverser“ je primenio tehnologiju igračke konzole za osećanje pokreta na navigacijski sistem letelica koji se koristi pri taksiranju. Model koristi infra-crvene i vizuelne informacije da upozori pilota i ekipu na tlu na visoko-rizične prepreke. Ovo rešenje je dizajnirano kako bi smanjilo troškove oštećenja i period okretanja aviona između letova, čime će aviokompanije uštedeti milione na godišnjem nivou.

Brža kolica za đubre – Tim „Retrotrolley“, Univerzitet u Sao Paulu u Brazilu Tim „Retrotrolley“ se pozabavio problemom smanjenja đubreta tokom leta i skraćivanjem vremena za prikupljanje i sortiranje đubreta posle leta, čime se ubrzavajuoperacijeavio-kompanija, posebnotokomkratkih linija. Planirana kolica su dizajnirana da inteligentno sortiraju đubre i recikliraju ga tako da dobiju minimalni obim folija, papira i plastike i prikupe preostalu tečnost. Na taj način težina kuhinjske opreme može biti smanjena za do 30kg, čime se smanjuje potrošnja goriva i obezbeđuje više mesta za osveženja tokom leta.

Bežične i „zelenije“ operacije na tlu – Tim „Bolleboos“, City Univerzitet u Londonu u Ujedinjenom Kraljevstvu Tim „Bolleboos“ je predložio svoj pionirski „WEGO“ sistem koji prikuplja energiju tokom taksiranja. Transmiterske sekcije na tlu locirane odmah ispod aviona u hangaru, prenose struju induktivno na prijemnik koji se nalazi između točkova na „nosu“ letelice. Ovo obezbeđuje održiv izvor energije za operacije natlu, čime se emisijaugljen-dioksidadvostrukoumanjuje.

Pobenički tim će biti proglašen 27. maja na ceremoniji u Hamburgu. „Fly Your Ideas“ je deo koncepta „Тhe future for Airbus“, održivog putovanja avionima, vizije kompanije „Airbus“.