Isporuka robe DRONOM – U Dronamics evropskoj mreži 38 aerodroma u 12 zemalja

Bugarski startap Dronamics dodao je još tri aerodroma u Nemačkoj u svoju buduću evropsku mrežu Droneport. U pitanju su aerodromi Paderborn-Lippstadt, Rostock-Laage i Airport Veeze. Nove lokacije omogućiće da tržište od 12,7 miliona ljudi bude udaljeno svega jedan sat letenja. Dronamics navodi da njihova mreža čvorišta za bepilotne letelice sada broji 38 aerodroma u 12 evropskih zemalja.

– Aerodromi Paderborn-Lippstadt i Veeze opsluživaće Severnu Rajnu-Vestfaliju, važno nemačko industrijsko područje i treće po veličini evropsko gradsko područje, a gradovi poput Dizeldorfa, Dortmunda, Menhengladbaha, Duisburga i Esena biće udaljeni samo jedan sat vožnje sa bilo kog od dva aerodroma – rekla je kompanija.

Aerodrom Rostock-Laage biće glavni aerodrom za bespilotne letelice za morsku luku Rostock. Sa prva tri aerodroma za bespilotne letelice u Nemačkoj otključavamo ogroman potencijal nemačkog tržišta, navodi Svilen Rangelov, suosnivač i izvršni direktor kompanije Donamics.

U narednim mesecima dalje ćemo širiti svoju mrežu u Nemačkoj i Evropi i povezivati sve više zajednica u sistem isporuke „danas za danas“, kako za e-trgovinu, tako i za proizvodnju i farmaciju, rekao je Rangelov.

Kompanija će isporuke „danas za danas“ obavljati unutar mreže zahvaljujući svojim sopstvenim bespilotnim letelicama „Black swan“ (Crni labud), kapaciteta 350 kg i dometa do 2.500 km. Dronamics takođe radi na regulatornim odobrenjima, a očekuje se da će prvi komercijalni letovi i isporuke „danas-za-danas“ početi 2022.

Kao deo sporazuma, Dronamics će obezbediti standardizovanu opremu za bespilotne letelice, te angažovati i obučiti lokalno osoblje za rad i upravljanje. Početkom meseca, kompanija je lansirala i novu bespilotnu letelicu za prevoz tereta, koju će koristiti uz „Crnog labuda“.

Izvor: aircargonews.net