ISTRAŽIVALI SMO: Avio-kargo transport u vreme otkazanih letova

Putnički avion Lufthansa Airbus A330, natovaren sa oko 30 tona medicinske robe, sleteo je u četvrtak u 14:14h u Frankfurt, nakon leta od 11 sati iz Šangaja. Kargo prostor ovoga puta bio je drugačiji nego ranije – uz standardne teretne kapacitete, robom su popunjena i sedišta, kao i odeljci koji u regularnim okolnostima putnicima služe za odlaganje ručnog prtljaga.

Bio je to prvi „putnički let“ ove kompanije – bez putnika. Takav potez Lufthansa Cargo deo je napora koje proteklih nedelja avio-kompanije ulažu ne bi li obezbedile dragoceni kargo prostor u vazdušnom sektoru, koji se ove godine našao u jednoj od najvećih kriza u istoriji. Korona virus prizemljio je avione, a eksperti strahuju da bi se „na zemlji“ uskoro mogle naći čitave kompanije.

Činjenica da su ljudi prestali da lete, posledično, zadala je i veliki udarac u oblasti prevoza robe. Nedostatak teretnih kapaciteta postao je tako značajan problem operatorima, budući da se, prema podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA), oko 45-50% tereta širom sveta prevozi u trupu putničkih aviona. Do juna, prognozira IATA, širom sveta biće otkazano čak milion letova!

Pandemija covid-19 transformisala je avio-kargo sektor preko noći. Značajno je promenjena i struktura potražnje – dok su pojedine grane industrije, poput automobilske, skoro pa zaustavljene, u središte zbivanja dospeo je prevoz medicinske opreme i materijala, kao i lekova. Potraga za kapacitetima za transport takvog tereta i bukvalno i figurativno otišla je u nebo.

Avio-kompanije počele su da nude svoje putničke avione isključivo za tertne čartere, a pojedine da čak i da teretom popunjavaju sedišta. Iz Lufthansa Cargo, koja oko polovinu robe prevozi regularno – teretnim letelicama, a drugu polovinu – u trupu putničkih aviona, nedavno je stigla najava da „Lufthansa grupa i Lufthansa Cargo razmatraju mogućnost obavljanja daljih letova putničkim avionima isključivo za prevoz tereta“.

(Lufthansa Airbus A330, natovaren medicinskom robom; foto: lufthansa-cargo.com)

Tokom prošle sedmice, i Austrian Airlines obavio je tri slična leta, prevozeći medicinsku opremu iz Ksiamena u Beč (uz pomoć Boeing-a 777), a isporučene su zaštitne maske i odela. Robu je na sedištima prevozio i LATAM, na letu Airbus-a A320 u Peruu.

Na sve dužem spisku kompanija koje putničke avione koriste kao teretne letelice tokom pandemije korona virusa su i Turkish Airlines, Aeromexico, Air Canada, Virginia Atlantic, Swiss WorldCargo, American Airlines, United Airlines, IAG… Uz medicinske proizvode, transportuje se i hrana, kvarljiva roba, kao i generalni tereti. Tokom perioda pandemije, primetan je i značajan rast e-trgovine – ljudima i dalje treba mnogo toga, pa pošto ne mogu u prodavnice, kupuju od kuće.

Uprkos koracima koje su avio-kompanije preduzele ne bi li odgovorile na narastajuću potražnju, ipak i dalje postoji veliki broj slučajeva u kojima jednostavno nije moguće pronaći kapacitet za medicinske pošiljke. Iz IATA zbog toga kontinuirano stižu apeli da vlade širom sveta podrže avio-prevoz robe, kako bi se održali lanci snabdevanja, pre svega u oblasti medicinske opreme i materijala.

Glyn Hughes, prvi čovek IATA Cargo, izjavio je nedavno „da je impresivan način na koji su aviokompanije reagovale, stavljajući svoje putničke avione na raspolaganje za isključivo teretne letove, što pomaže koliko god je moguće u rešavanju nedostatka kapaciteta“.

No, kako je objasnio, potrebno je da još dosta toga bude učinjeno. IATA je pozvala vlade da rade na nekoliko ključnih polja, kako bi se omogućilo više ovakvih letova: ubrzavanje izdavanja dozvola za teretne operacije (posebno u ključnim proizvodnim centrima u Aziji), oslobađanje kabinskog osoblja od obaveznih karantina, uklanjanje finansijskih prepreka (poput taksi za prelet i slično), fleksibilne satnice za kargo saobraćaj…

Prognoze, ipak, nisu obećavajuće 

Ipak, uprkos izveštajima o trenutnom nedostatku kapaciteta za avio-prevoz tereta, evidentan je pad potražnje – u odnosu na doba pre korone, izveštava IATA.

Asocijacija predviđa da bi globalna potražnja za aviotransportom tereta, mereno u tonama po kilometru, u 2020. mogla pasti od 15-20%, kao rezultat epidemije. Zbog „zatvaranja“ Kine, samo februarski rezultati, očekuje se, biće oko 10% niži. Nastavak pada izvestan je i u narednim mesecima, budući da i druge zemlje preduzimaju mere u cilju zaustavljanja širenja epidemije covid-19.