Lufthansa Cargo i DB Schenker pokrenuli prve CO2 neutralne letove

Po prvi put u komercijalnom vazduhoplovstvu, 29. novembra poleteo je teretni avion čiji su zahtevi za gorivom u potpunosti pokriveni održivim avio-gorivom (sustainable aviation fuel – SAF).

Boeing 777F kompanije Lufthansa Cargo poleteo je iz Frankfurta za Šangaj u 08:10 po lokalnom vremenu pod brojem leta LH8406, a zatim se vratio nazad.

Prvi Co2 neutralni teretni let omogućen je zahvaljujući saradnji kompanija DB Schenker i Lufthansa Cargo, a ovim letom transportovali su robu Siemens Healthineers i drugih kompanija.

Lufthansa i Schenker postigli su tokom novembra dogovor o razmeni iskustava i zajedničkom promovisanju ekoloških projekata, što uključuje i udaljavanje od fosilnih goriva u avio-kargo saobraćaju, saopštile su kompanije.

– Čak i u najtežoj krizi koja je ikada pogodila avio sektor, Lufthansa Cargo i DB Schenker preuzimaju odgovornost za zaštitu životne sredine. Ovo je važan pokazatelj da kompanije gledaju u budućnost uprkos svim poteškoćama, te da preduzimaju važne korake kako bi vazduhoplovstvo učinile održivim – rekao je nemački savezni ministar saobraćaja Andreas Scheuer.

Današnji let je veliki korak ka većoj upotrebi SAF. Očekujemo da u budućnosti budu dostupne dovoljne količine alternativnog goriva, rekao je Peter Gerber, generalni direktor Lufthansa Cargo.

Već smo daleko napredniji nego što mnogi misle kada je u pitanju zaštita životne sredine u vazdušnom saobraćaju, smatra Jochen Theves, generalni direktor DB Schenker.

– S početkom letnjeg reda letenja za 2021. godinu, DB Schenker će ponuditi CO2 neutralni avio-prevoz robe, kao redovnu uslugu. Kao logistička kompanija, mi smo veza između vlasnika robe i avio-kompanija, na putu ka zašiti životne sredine u vazdušnom transportu. Uveren sam da postoji velika potražnja za takvom vrstom „zelenog prevoza“ i radujem se što ću videti ko će slediti ovaj primer – rekao je Theves.

Izvor: lufthansa-cargo.com; foto: Oliver Rösler/Lufthansa Cargo

SAF je neophodan korak koji avio-industrija treba da preduzme kako bi smanjila emisiju ugljen-dioksida. Nažalost, trenutno se ne proizvode dovoljne količine „održivog kerozina“. Prema podacima IATA, više od 40 avio-kompanija danas ima iskustva sa SAF-om, a 2016. godine organizovano je oko 250.000 letova na kojima je korišćeno takvo gorivo. U 2020. trebalo bi da bude proizvedeno 40 miliona SAF-a, što predstavlja 0,015% ukupnog avionskog goriva. Postoji sedam tehnoloških rešenja za dobijanje ovog biogoriva, a neke detalje možete pogledati i u nastavku: