Maersk pokreće novu avio-kargo kompaniju do kraja 2022.

Danski gigant AP Moller-Maersk najavio je osnivanje nove avio-kargo kompanije, kao deo nastojanja da dodatno unapredi svoju logističku i multimodalnu ponudu. Za glavno teretno čvorište kompanije Maersk Air Cargo odabran je Bilund, drugi najveći aerodrom u Danskoj, a novi prevoznik trebalo bi da bude potpunosti operativan u drugoj polovini 2022.

Nova kompanija preuzeće poslovne aktivnosti dosadašnjeg Maersk in-house avio operatera Star Air.

Maersk Air Cargo će upravljati kapacitetom od pet aviona – dva nova B777F i tri iznajmljena teretna B767-300. Osim toga, očekuje se da će i tri nove teretne letelice B767-300 takođe biti dodate na američko-kineskoj ruti, kojom će u početku upravljati treći operater. Novi avioni, kako je saopšteno, biće u funkciji najkasnije do 2024.

Avio transport je ključni faktor fleksibilnosti i agilnosti u globalnim lancima snabdevanja, ističe Aimeric Chandavoine, Global Head of Logistics and Services u kompaniji A.P. Moller-Maersk.

– Za Maersk je ključno da poveća svoje prisustvo u globalnoj industriji avionskog prevoza tereta pokretanjem kompanije Maersk Air Cargo, kako bi još adekvatnije odgovorio na potrebe svojih klijenata – dodaje.

Maersk je poslednji put leteo iz Bilunda 2005.

Ambicija kompanije je da otprilike jednu trećinu avio-tereta prevozi u okviru sopstvene kontrolisane kargo-mreže.

Taj plan nameravaju da ostvare kombinovanjem sopstvenih i iznajmljenih aviona, replicirajući strukturu koju Maersk ima u okviru svoje okeanske flote.

Preostali kapacitet će obezbediti strateški komercijalni prevoznici i operateri čarter letova, navodi se u saopštenju.

Foto: maersk.com