Na Aerodromu Morava planiran prihvat robe i putnika od 28. juna 2019.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović potpisala je u Kraljevu Ugovor o nenovčanom ulogu Srbije u privredno društvo Aerodromi Srbije radi povećanja osnovnog kapitala tog društva, čime se omogućava da Srbija, posle niškog i beogradskog, dobije treći međunarodni aerodrom, Morava.

Ministarstvo je navelo da se potpisivanjem ugovora kojim država preduzeću Aerodromi Srbije prenosi imovinu vrednu 1,18 milijardi dinara, uključujući i pristanišnu zgradu i platformu, stvaraju uslovi za funkcionisanje aerodroma Morava kao mešovitog, civilno-vojnog.

Vlada Srbije će u taj aerodrom uložiti i dodatnih oko 8,5 miliona evra za osposobljavanje poletno-sletne staze, opremanja aerodroma, obuke i zapošljavanje oko 50 ljudi i druge troškove neophodne za funkcionisanje aerodroma.

Realizacijom tih ulaganja, planirano je da Aerodrom Morava od 28. juna 2019. bude spreman za prihvat putnika i robe, a do tada se planira i završetak procesa sertifikacije za međunarodni aviosaobraćaj.

Aerodrom u Lađevcima inicijalno će moći da primi avione tipa ATR-72 i B-737, da bi kasnije, nakon dogradnje i proširenja piste i staza za voženje, mogao da primi sve vazduhoplove bez ograničenja, uključujući i B-747.

Zorana Mihajlović je ugovor potpisala sa direktorom Aerodroma Srbije Zoranom Pavlovićem, koji je u Kraljevu sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, potpisao i Ugovor o zajedničkom korišćenju manevarskih površina, zone aerodroma za zajedničko korišćenje, tj. piste i staza za voženje (tzv. taksi staza).

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.