Optimizam uprkos padu – Ukrajinska kriza oborila rezultate avio-kargo sektora

Tržište avio-transporta počeće da se oporavlja u narednim mesecima, uprkos trenutnim izazovima i rezultatima koji su slabiji nego prošle godine, prognozira Međunarodna asocijacija za vazdušni transport (IATA). Potražnja za avio-transportom tereta pala je u aprilu za 11,2% na godišnjem nivou, dok je kapacitet smanjen za 2%.

Ovo je najveći pad potražnje još od avgusta 2020, navodi IATA.

Brojke su rezultat rata u Ukrajini koji je doveo i do pada avio-kargo kapaciteta, budući da je nekoliko avio-kompanija sa sedištem u Rusiji i Ukrajini bilo među ključnim igračima za evropski vazdušni transport tereta, dodaje se. Takođe, ne treba zaboraviti ni posledice koje su izazvane pandemijom korona virusa, odnosno širenjem novog omikron soja, posebno u Kini.

– Globalna trgovina robom nastavila je da opada tokom 2022. godine, a kineska ekonomija raste sporije zbog pandemije virusa COVID-19 – navodi IATA.

Uprkos ovim izazovima, generalni direktor Međunarodne asocijacije za vazdušni transport Vili Volš (Willie Walsh) je optimističan.

– Kombinacija rata u Ukrajini i pandemije korona virusa u Kini povećala je troškove energije, pojačala prekide u lancu snabdevanja i podstakla inflaciju. Poslovno okruženje je izazovno za sva preduzeća, uključujući i vazdušni transport.

Ipak, s obzirom na to da Kina ublažava ograničenja i zatvaranja, postoji razlog za određeni optimizam, a neravnoteža ponude i potražnje održava visoke prinose, dodaje Volš.

Kako se navodi u analizi, jedan deo avio kompanija povećava svoje teretne kapacitete, što govori o određenom stepenu optimizma. Naredni meseci odlučivaće u pravcu o kom će se ovaj sektor kretati.

Gledajući regionalne performanse, avio-prevoznici iz Azije i Pacifika zabeležili su u aprilu pad transporta tereta od 15,8%, u poređenju sa istim mesecom 2021. Kada je reč o rezultatu severnoameričkih prevoznika, on je 6,6% niži u odnosu na uporedni periodu prošče godine. Kod prevoznika sa Bliskoj istoka, pad je iznosio 11,9%.

S druge strane, evropski prevoznici imali su u aprilu pad potražnje od 14,4%, nakon što su rat u Ukrajini i niža proizvodna aktivnost u Aziji uticali na obim posla.

Latinoamerički prevoznici zabeležili su najsnažniji učinak sa potražnjom višom čak 40,9%. Kao odgovor, avio-kompanije u ovom regionu su optimistične, pa su uvele nove usluge i kapacitete, dok će u pojedinim slučajevima tokom narednih meseci u flotu uvrstiti i dodatne teretne letelice.

Izvor: IATA

Kompletan izveštaj možete pogledati OVDE.