REGION: Veliki rast kargo-sektora aerodroma u Budimpešti

Međunarodni aerodrom Ferenc Liszt u Budimpešti poslovao je tokom 2021. godine više nego izvanredno u okviru avio-kargo delatnosti. Prethodna godina na tom aerodromu završena je sa pretovarom ukupno 183.362 tone, što je čak 36% više nego u 2020. 

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, rezulat je postignut u godini kada je evidentiran rast kargo-letova od svega 4,8%. Napredak je ostvaren prvenstveno usled novog rasta transportovanih količina u segmentu „belly cargo“.

Osim toga, zagušenja u brodskom transportu i porast međunarodne e-trgovine, koja se u Mađarskoj najvećim delom odvijala vazdušnim putem, dodatno su doprineli dobrom rezultatu, navodi se.

Primetan je i uticaj kinesko-mađarskih odnosa, delimično i zbog Puta svile. Prošle godine je, podsetimo, kineski tehnološki gigant Alibaba Group izabrao Mađarsku i Budimpeštu za lokaciju svog avio-logističkog čvorišta u Centralnoj i Istočnoj Evropi i time skrenuo pažnju velikim igračima na kargo segment na mađarskom tržištu.

Generalni direktor aerodroma u Budimpešti Chris Dinsdale poručio je da očekuje nastavak razvoja avio-kargo usluga i u ovoj godini, kao i da će fokus biti na širenju nove baze za rukovanje teretom na aerodromu, poznate kao BUD Cargo City, koja je imala značajnu funkciju u transportu vakcina u 2021. godini. Tokom 2020. očekuje se značajno proširenje.

– U okviru avio-kargo transporta imamo 2.000 zaposlenih u primarnoj delatnosti operatera, i još 12.000 u okviru povezanog ekosistema. Najavljena ekspanzija u narednim godinama mogla bi voditi ka otvaranju novih radnih mesta, a ujedno i jačanju uloge aerodroma u okvirima nacionalne ekonomije – istakao je Dinsdale.

Foto: bud.hu