Rekordna porudžbina održivog avio-goriva – DHL Express kupuje 800.000 litara

Kompanija DHL Express kupiće 800 miliona litara održivog avio-goriva (sustainable aviation fuel – SAF) od proizvođača Neste i BP u narednih pet godina, što je po obimu jedna od najvećih porudžbina u avio-sektoru ikada. Oba proizvođača isporučiće po 400 miliona litara, do 2026. godine.

Finska kompanija Neste, koja je trenutno najveći proizvođač na svetu po kapacitetu, proizvela je oko 100.000 tona SAF-a (ekvivalentno 125 miliona litara) 2021. godine, a kako je iz te kompanije saopšteno, kada sledeće godine budu pušteni u rad novi proizvodni pogoni, kapaciteti će porasti 15 puta. Tek tada će fizički biti moguće da se isporuči količina koju je naručio DHL Express.

Porudžbina se realizuje u svetlu cilja kompanije DHL da do 2030. čak 30% korišćenog goriva u njihovom avio-kargo sektoru bude SAF. Kako preciziraju, dogovorenom isporukom biće dostignuta polovina tog srednjeročnog cilja.

DHL Express realizuje više od 480 miliona isporuka godišnje, kroz svoju globalnu mrežu od 220 zemalja i teritorija.

Kompanija predviđa da će novi sporazumi o kupovini SAF-a omogućiti uštedu oko 2 miliona tona CO2, tokom životnog ciklusa avio-goriva. Ova ušteda ekvivalentna je emisiji gasova staklene bašte iz 400.000 putničkih vozila, tokom jedne godine, navodi se u saopštenju.