Rezultati i planovi avio-industrije – Istočnoevropski samit avijacije SEAS 18. i 19. maja

Istočnoevropski samit avijacije SEAS (The Southeast Europe Aviation Summit), jedan od najznačajnijih skupova o avijaciji u regionu, ove godine će biti održan 18. i 19. maja u online formatu. SEAS 2021 okupiće 42 govornika iz oblasti avio-industrije iz celog sveta, a tradicionalno će se baviti komercijalnim i vojnim aspektima industrije.

Tokom dva dana, sa ukupno 15 sati programa, zainteresovani će moći da prate 37 diskusija i prezentacija, sa nekoliko ekskluzivnih predstavljanja. SEAS 2021 se emituje iz studija, a oba dana konferencije se mogu pratiti potpuno besplatno.

Jedan od od panela – Avio-prevoz čini da se stvari dese baviće se, između ostalog, novom normalnošću kargo prevoznika u najinteresantnijoj i najzahtevnijoj godini njihovih profesionalnih života. Na ovom panelu učestvovaće predstavnici kompanija cargo-partner, Airbus i Air Serbia, koji će govorizi o stanju u avio-industriji, iskustvima u suočavanju sa novim izazovima, posledicama pandemije po avio-saobraćaj… Osim toga, biće reči i o manjku terenih aviona i konverziji putničkih u teretne, pitanjima snabdevanja gorivom,  disproporcijama ponude i tražnje, cenama i ekonomskim uslovima, rezultatima u 2020. godini i planovima, e-tržištu, Bregzitu, ali i izazovima koje donosi transport osetljivog tereta, kao što su vakcine, testovi, reagensi itd.

Tražiće se i odgovor na pitanje da li je aerodrom u Budimpešti novo čvorište u avio-transportu i o strategijama, kratkoročnim i dugoročnim planovima.

Učesnici panela Avio-prevoz čini da se stvari dese su Veselin Đorđević, direktor Kargo operacija Air Serbia, Džon Skeli, direktor razvoja kompanije Airbus, i Džo Fajks, korporativni direktor odeljenja za avionski transport u kompaniji cargo-partneru.

Avio-prevoznici sada fokus stavljaju na prevoz tereta, suočeni s nemogućnošću ljudi da putuju kao što su to činili pre pandemije, ali i zbog ogromnog porasta tražnje za prevozom robe jer je e-tržište doživelo enormni skok.

Samo u 2020. cargo partner je zabeležio promet od milijardu evra, uz rast količine tereta od 5% u periodu 2019-2020, dok je učešće avio-prevoza sa 45% u 2019. dostiglo 55% u 2020, a u junu 2020. zabeležen je rekord od 22 milijarde poseta online prodavnicama. Paralelno sa očekivanim rastom aerodroma usmerenih na prevoz tereta, očekuje se i rast u putničkom saobraćaju (doduše mnogo sporiji) – uporedo sa rastom broja vakcinisanih.

Panel Avio-prevoz čini da se stvari dese, zakazan je za 18. maj u 12:55h. Kompletnu agendu SEAS samita možete pogledati OVDE.