Transport životinja: Kako je preseljen najusamljeniji SLON na svetu

Kaavan, 36-godišnji azijski slon – poznat i kao najusamljeniji slon na svetu, nastanio se u svom novom domu u Kambodži, nakon leta iz Islamabada u Pakistanu.

Ovom putovanju prethodili su meseci pažljivog i opsežnog planiranja globalne organizacije za zaštitu životinja FOUR PAWS, veterinarskih specijalista i eksperata DHL Global Forwarding. Kompanija se pobrinula za logistiku, uključujući neophodno carinsko odobrenje za prevoz Kaavana iz njegovog prethodnog doma u zoološkom vrtu Marghazar.

Prevoz Kaavana, koji je težak preko 4 tone i visok više od 3 metra, morao je biti detaljno isplaniran. Transport životinja uvek je izazovan zadatak, kaže Thomas Mack, globalni šef avio-prevoza u DHL Global Forwarding. Tokom leta, temperatura je neprestano kontrolisana, a Kaavana su pratili veternari kako bi se uverili da je na sigurnom.

Foto: dpdhl.com

Posle lekarske provere, azijski slon prevezen je kamionom iz zoološkog vrta Marghazar do međunarodnog aerodroma Islamabad, kako bi započeo putovanje do svog novog doma u utočištu za divlje životinje u Kambodži 30. novembra.

Da bi se pripremio za putovanje, Kaavan je nekoliko nedelja prolazio specijalnu obuku za siguran ulazak u specijalizovani kontejner.

Let je izveo ruski čarter prevoznik Aviacon Zitotrans, koristeći jedan od svojih aviona IL-76.

Iz kompanije Aviacon Zitotrans ističu značaj saradnje projektanata koji su napravili kontejner po meri za Kaavana, upravnika aerodroma u Pakistanu i Kambodži, kao i posade aviona.

Najusamljeniji slon na svetu bio je sam u zoološkom vrtu u Pakistanu 8 godina. Veterinari su mu dijagnostifikovali poremećaj ponašanja zbog izolacije. Zbog boljih uslova, nakon godina lobiranja aktivista i grupa za zaštitu životinja, Kaavan je poslat u Kambodžu, gde je našao novo utočište.

Izvor/foto: dpdhl.com