Israel Aerospace Industries pokreće u Beogradu konverziju putničkih aviona u teretne

Kompanija Israel Aerospace Industries (IAI) otvorila je prvi pogon za konverziju širokotrupnih putničkih aviona u teretne u Istočnoj Evropi, koji je smešten na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, u pogonima kompanije za održavanje Jat tehnike, piše exyuaviation.com.

IAI je svetski lider u konverziji putničkih aviona kao što su Boeing 767, 737 i 747 u teretne, sa linijama u Izraelu i Meksiku, dok se očekuje da će njegova lokacija u Abu Dabiju biti otvorena u partnerstvu sa kompanijom Etihad Engineering.

Državna izraelska kompanija sprema se da započne radove na konverziji letelice Boeinga 777, za koju je sklopila partnerstvo sa AerCap-om, najvećim svetskim vlasnikom komercijalnih aviona, zahtevajući od nje povećanje ukupnog globalnog kapaciteta, što je rezulitralo otvaranjem objekta u Beogradu. IAI je takođe dobila sertifikat za programe konverzije aviona Airbus A330-300.

IAI je već počeo da radi u Beogradu i priprema se za predstavljanje svog prvog konvertovanog putničkog aviona u teretni. Bivši Boeing 767-300ER kompanije Air Canada Rouge, sada registrovan kao N899MF, stigao je u srpsku prestonicu sredinom septembra, a njegova konverzija će uskoro početi.

B767-300BDSF (BEDEK Special Freighter) je napredni konvertovani tip teretnjaka iz porodice B767, koji nudi IAI kao nastavak uspešnog B767-200BDSF. Kompanija je isporučila više od 100 konvertovanih aviona B767-300. Israel Aerospace Industries kaže da transformiše oko 25 aviona godišnje, u odnosu na 18 godišnje pre pandemije Covid-19. Proces traje oko tri meseca.

Cena konverzije po avionu iznosi oko 35 miliona dolara, što je mnogo jeftinije od cene novog teretnog aviona. Globalni giganti poput Amazona i DHL-a uskočili su u konkurentsko tržište dostave, a zvaničnici IAI kažu da su porudžbine rezervisane za naredne četiri godine.

I kompanija Air Serbia nedavno je saopštila da analizira mogućnost pretvaranja tri ATR letelice (ATR72-200) u teretne avione.

Generalni direktor Air Serbia Jiri Maersk izjavio je na samitu IATA AGM u Dohi da je ta kompanija generalno zainteresovana za dalje širenje na tržištu trasnporta tereta, ali da nedostatak namenskih letelica, kao i slotova za konverziju, predstavlja problem.

Korišćenje konvertovanih putničkih letelica za teretni transport pokazalo se kao unosno tokom pandemije korona virusa.

Izvor: EX-YU Aviation News