U Novoj Pazovi otvoren pogon za servis avio-motora MTU Maintenance Srbija

U Novoj Pazovi danas je svečano otvoren pogon nemačke kompanije za remont avio-motora MTU.

Svojim specifičnim visokotehnološkim kompetencijama, MTU Maintenance Srbija će značajno proširiti MTU mrežu popravki delova motora, poručili su investitori.

Izgradnja pogona od oko 39.000 m2 trajala je 11 meseci. U junu ove godine kompanija MTU Maintenance Srbija je izvršila konačnu primopredaju nove zgrade, a u julu su se zaposleni uselili u novi objekat.

Trenutno je u toku finalna montaža i testiranje najsavremenije opreme, a MTU planira da počne rad na novoj lokaciji u decembru.

Kako bi obezbedio što kvalitetniji kadar, MTU je zajedno sa Ministarstvom prosvete Srbije razvio Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu u vodeći centar za obuku kadrova za vazduhoplovna zanimanja, ističe se u saopštenju. Prvi stručnjaci MTU Maintenance Srbija su već obučeni, kroz intenzivne pripreme na MTU lokacijama u Nemačkoj i Poljskoj.

U osnovi MTU filozofije održavanja je jednostavan slogan „Popravka je bolja od zamene“.

– Popravka delova istovremeno smanjuje MRO (Maintenance, Repair and Overhaul) troškove i pomaže u obnavljanju motora visoke vrednosti. Ovo je ključno u situaciji napetih globalnih lanaca snabdevanja u sektoru vazduhoplovstva. Osim toga, popravka delova značajno doprinosi održivosti: u poređenju sa proizvodnjom novih komponenti, popravka delova štedi do 80%  resursa kao što su sirovine i energija – podsetili su predstavnici kompanije MTU.

Svečanom otvaranju pogona u Novoj Pazovi prisustvovali su i ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, direktor kompanije MTU Rajner Beker, kao i predstavnici vazduhoplovne industrije.

Foto: mtu.de