VANGABARITNI AVIO TRANSPORT – Kako se helikopter prevozi avionom (VIDEO)

Vodeći evropski proizvođač aviona Airbus pokrenuo je komercijalnu uslugu za avio prevoz tereta koristeći svoju jedinstvenu flotu velikih BelugaST aviona. Time će Airbus moći da ponudi namenska rešenja specijalizovanim kargo kompanijama i drugim klijentima za sve potrebe koje se tiču prevoza vangabaritnog i teškog tereta.

Nova usluga nazvana „Airbus Beluga Transport” omogućiće komercijalnim klijentima koji posluju u raznim sektorima industrije, uključujući i istraživanja svemira, pomorstvo i humanitarni sektor, rešenja za transport teških tereta.

Prva isporuka u okviru nove usluge realizovana je krajem 2021. godine, neimenovanom kupcu, od proizvodne linije Airbus Helikoptera u francuskom Marinjanu, do Kobea u Japanu. Tokom ove isporuke, Beluga je sletela nekoliko puta da dopuni gorivo na različitim tranzitnim tačkama, uključujući Varšavu (u Poljskoj), Novosibirsk (u Rusiji) i Seul (u Koreji).

Iz kompanije su posebno ukazali na prednost koju Beluga avioni ostvaruju zbog karakterističnih dimenzija prečnika kargo prostora, u koji može da stane vangabaritni teret širine do 7,1 m i visine do 6,7 m.

– Belugin znatno širi poprečni presek u poređenju sa većinom namenskih kargo aviona otvoriće nova tržišta i logističke mogućnosti za naše klijente. Primer transporta helikoptera je ilustrativan kao prednost budući da se letelice ne moraju rastavljati kada se prevoze Belugom. Takođe, Belugom je moguće prevoziti i najveće motore za putničke avione bez potrebe za njihovim rastavljanjem ili drugim prilagođavanjima – rekao je Filip Sabo (Phillippe Sabo), rukovodilac Airbus Beluga Transport sektora u kompaniji Airbus.

Osim toga, Airbus navodi i da u ovom trenutku u kompaniji razvijaju nove procedure utovara i istovara kao i odgovarajuću opremu, kako bi do kraja iskoristili mogućnost brzog opsluživanja između letova BelugeST na međunarodnim tržištima. Ova rešenja obuhvataju automatizovani utovarivač tereta OBCL (On-Board Cargo Loader) koji služi da osigura utovar i istovar tereta kada platforme za ovu svrhu ne postoje na aerodromu destinacije.