Velika prekretnica u avio-transportu litijumskih BATERIJA

Kompanija AirBridgeCargo Airlines (ABC), gobalni kargo-prevoznik sa više od 15 godina iskustva u isporuci različitih vrsta opasnih materija, dobila je odobrenje Uprave za civilno vazduhoplovstvo Kine (CAAC) za komercijalni transport litijumskih baterija preko 35 kg – poznatih kao SP A99.

To je ujedno i prva avio-kompanija koja je dobila ovu vrstu dozvole u Kini, posle dve godine pripreme i testiranja.

Prva komercijalna pošiljka od 113 kg poletela je 20. oktobra sa aerodroma Pudong u Šangaju za Frankfurt, a primalac je bio jedan od najvećih kineskih proizvođača baterija, tehnološka kompanija Contemporary Amperex Technology Co. Limited, navodi se u saopštenju ABC.

Dobijanjem nove dozvole ABC je stekao veliku prednost u periodu rastuće potražnje za transportnom SP A99. Iz kompanije su saopštili da je prvom isporukom napravljena velika prekretnica u industriji avio-logistike u Kini, kao i da su „počastvovani što su prva kompanija koja ima ovu vrstu odobrenja“.

Litijumske baterije su na putu da postanu sastavni deo raznih proizvoda – od potrošačke elektronike do sofisticiranih proizvoda kao što su električna vozila – zbog čega ove baterije imaju sve veće bruto težine.

Više informacija o transportu baterija za električna vozila pronađite OVDE.

Foto: airbridgecargo.com