Više od 150 putničkih aviona pretvoreno u mini-teretnjake tokom 2020.

Avio-prevoznici su se tokom prethodne godine dovijali na različite načine kako da prevaziđu nedostatak teretnih kapaciteta, budući da su putnički letovi bili u velikoj meri redukovani. Jedna od mogućnosti kojoj su pribegavali jeste i pretvaranje putničkih aviona u teretnjake, o čemu je i portal PlutonLogistics izveštavao.

Ova praksa najpre je otpočela tako što je teret transportovan na sedištima, a nastavila se tako što su kompanije u potpunosti uklonila sedišta, dobijajući više kargo-prostora. Prema podacima Cirium’s Airline Insight Review 2020, tokom protekle godine iz ukupno 155 aviona uklonjena su sedišta, kako bi se omogućio prevoz tereta u kabini, prenosi portal aircargonews.net.

Analiza je pokazala da je broj vazduhoplova u kojima su u jednom trenutku uklonjena sedišta, fluktuirao tokom cele godine, a vrhunac je dostignut u junu kada je više od 100 letelica letelo sa rekonfigurisanim kabinama.

Od tada su postojala manja kolebanja, sa oko 90 letelica u funkciji kako se godina bližila kraju.Većinu ovako dobijene mini-teretne flote činili su širokotrupni avioni, sa 49 rekonstruisanih A330 i 45 B777.

Kada je reč o pojedinačnim aviokompanijama, China Eastern Airlines je prilagodila 14 letelica A330, Lufthansa je promenila postavku u 10 letelica A330, dok je Emirates rekonfigurisao 10 aviona B777-300ER.

Kako navodi Cirium, China Eastern je započeo sa letovima gde se teret prevozio na sedištima, ali su do marta u potpunosti uklonili sedišta, dodatno povećavajući teretni kapacitet svake letelice – kako se pandemija intenzivirala i globalna potražnja za zaštitnom opremom porasla, aviokompanija bilo je potrebno radikalnije rešenje.

Podaci analitičara pokazuju i da su letelice A330 kompanije Lufthansa od kraja marta do kraja maja obavljale u proseku po 50 letova. Nakon toga kompanija je odlučila da ove avione vrati na putnički servis, te su sedišta vraćena.

Kada je reč o kompaniji Emirates, ovaj prevoznik je transformirao letelice B777, iz kojih je uklonjeno oko 300 sedišta. Na taj način je u kabini stvoren dodatni prostor za do 132 m2 ili 17 tona tereta, uz kapacitet od 40 do 50 tona u prtljažniku. Prvi od ovih aviona započeo je prevoz tereta iz Dubaija sredinom juna.

Govoreći o prognozama, Chris Seimour, šef tržišne analize kompanije Ascend bi Cirium, istakao je da je, nakon potrebe za hitnim transportom tereta na početku pandemije, sada – kada stvari polako dolaze na svoje mesto, aviokompanije traže način da prevoz izvrše pre svega ekonomično, prenosi aircargonews.net. 

– Utovar tereta u kabine zahteva mnogo radne snage, u poređenju sa utovarom u prtljažnike aviona, kao i u kontejnere i na palete. Aviokompanijama je važno da procene da li je potrebno trošiti novac na transformisanje putničkih kavina, ili je moguće jednostavno upravljati avionima sa teretom u trbuhu ili natovarenim na sedišta, ukoliko je potrebno.

Foto: Lufthansa Airbus A330, natovaren medicinskom robom; izvor: lufthansa-cargo.com