Wizz Air planira razvoj kargo saobraćaja na liniji EU-SAD

Mađarska niskobudžetna avio-kompanija Wizz Air podnela je zahtev za transatlantsku licencu američkom Ministarstvu saobraćaja, s namerom da započne kargo transport između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Iako Wizz Air zasada raspolaže samo jednim teretnim avionom, vest da planira teretne operacije između Mađarske i Vašingtona podigla je na noge transportnu javnost SAD-a i izazvala negativne reakcije.

Posebno su negodovali predstavnici američkih pilota, koji su avio-prevozniku uputili niz primedbi zbog antisindikalnog stava i loših uslova rada, takođe upozoravajući da bi sadašnja politika kompanije ugrozila bezbednost letova. Poručili su i da bi odobrenje trebalo odložiti, sve dok Wizz Air ne ispuni uslove koji se traže od svih prevoznika koji obavljaju međunarodne usluge u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sredinom februara iz Wizz Air-a su potvrdili podnošenje zahteva, dodajući da kompanija planira upotrebu aviona A330, koji je u vlasništvu mađarske vlade, prenosi proactiveinvestitors.co.uk.

Mađarski Wizz Air je osnovan 2003. godine. Danas se smatra vodećom niskotarifnom avio-kompanijom u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Glavne baze kompanije se nalaze u Mađarskoj i Poljskoj, a Wizz Air trenutno leti iz 16 baza u Evropi.