TRANSPORT I LOGISTIKA: 15 najzanimljivijih sajmova i konferencija u 2022!

Burna dešavanja u protekloj godini, koja su vodila ka procvatu online komunikacije, kako na poslovnom, tako i na privatnom planu, oblikovala su za nepune dve godine svet i svakodnevicu na krajnje zapanjujuće načine. Rad i saradnja na daljinu postali su obično, a susret „oči u oči“ lako zamenljiva kategorija. Vrlo brzo je postalo jasno da se mnogobrojna poslovanja okreću digitalu, najverovatnije na duže staze.

No, bez obzira na to kakvu „novu normalnost“ dočekali, dobre prepandemijske poslovne prakse „žilavije su“ nego što se to na prvi pogled čini. To najbolje pokazuju sajmovi i konferencije. Iako su tokom prethodnog perioda neki beležili odlaganja po više puta, a neki bili u potpunosti otkazani, za 2022. organizatori širom sveta najavljuju ambiciozne planove.

Sajmovi, forumi i konferencije odlična su prilika za nova značajna poznanstva, za deljenje iskustava, širenje vidika i direktnu razmenu poslovnih praksi i ideja za nove saradnje. Ako ste u grupi onih koji prepoznaju važnost ovakvog načina povezivanja, sigurno će vas obradovati šarenolika lista interesantnijih sajmova i konferencija u 2022. godini, koje vredi ispratiti. Naravno, uz nadu da nam u međuvremenu pandemija ponovo neće pomrsiti konce.

1. SITL – Sajam SITL Europe Paris najavljen je u periodu od 5. do 8. aprila u Parizu. SITL Europe je vodeći skup za stručnjake u oblasti transporta, logistike i lanca snabdevanja. Događaj će obuhvatiti širok spektar tema: železnički, avio i pomorski transport tereta, procese pakovanja, sisteme bezbednosti, intralogistiku, robotiku, procese automatizacije, hladni lanac i druge srodne oblasti. Prethodno izdanje skupa okupilo je oko 30.000 učesnika i 800 izlagača.

2. TransRussia – Sajam TransRussia planiran je od 12. do 14. aprila u Krasnogorsku. Reč je o međunarodnom sajmu transporta, tranzita i logistike, koji se održava jednom godišnje u Krasnogorsku (Moskva). Rusija je ključno tržište za transportne usluge i transportno središte za Evroaziju. Iz tog razloga, sajam privlači svake godine vodeće profesionalce iz čitavog regiona Rusije i baltičkih država. Prikazuje čitav spektar rešenja u oblasti transporta i špediterskih usluga, opreme za transport tereta i softvera, ali se prvenstveno fokusira na usluge prevoza tereta.

3. Hannover Messe (Logistics 4.0) – Jedan od vodećih svetskih sajmova posvećenih razvoju industrije, u planu je od 25. do 29. aprila u Hanoveru. Posebnu pažnju zavređuje centralna tema Logistics 4.0 u okviru koje će biti predstavljeni trendovi u oblasti digitalizacije i automatizacije logističkih procesa.

4. WOF Summit Vienna 2021 – Ovaj dvodnevni skup, koji će se održati 4. i 5. maja 2022. godine, deo je WOF B2B Događaja, platforme koja povezuje prevoznike, trgovce, uvoznike i izvoznike sa provajderima najsavremenijih logističkih rešenja. U okviru dvodnevnog samita u Beču, fokus će biti na digitalizaciji, rastućoj e-trgovini i zelenoj agendi.

5. Transpotec Logitec – Dani između 5. i 8. maja rezervisani su za Milano i novo izdanje sajma Transpotec Logitec. Ovogodišnji sajam fokusiraće se na održiva i inovativna rešenja koja poboljšavaju performanse vozila, bezbednost i efikasnost. Posebna pažnja biće i na integrisanim logističkim rešenjima, kao i na korenitim promenama koje izazivaju u drumskom transportu.

6. LogiMAT – Između 31. maja i 2. juna 2022. godine međunarodni izlagači i donosioci odluka iz sektora industrije, trgovine i usluga okupljaju se u Štutgartu kako bi pronašli nove poslovne partnere i održavali kontakt sa svojom postojećom mrežom. LogiMAT je najveći svetski sajam intralogistike, koji nudi potpuni pregled svega što pokreće intralogističku industriju, od proizvodnje, preko nabavke do otpreme.

7. Multimodal – Sajam Multimodal 2022 biće održan od 14. do 16. juna u Birmingemu. Multimodal je jedan od najvažnijih događaja u Velikoj Britaniji u oblasti teretnog saobraćaja, logistike i upravljanja lancem snabdevanja. Objedinjuje sve oblasti logistike pod jednim krovom, a cilj sajma je da se upoznaju i povežu vodeći izlagači iz oblasti transporta i logistike. Ove godine trebalo bi da proslavi punih 15 godina održavanja.

8. InnoTrans – Ovogodišnji sajam InnoTrans biće održan u Berlinu od 20. do 23. septembra. InnoTrans je vodeći svetski sajam transportne tehnologije i održava se svake dve godine u Berlinu. Na poslednjoj manifestaciji 3.062 izlagača predstavilo je inovacije svetske železničke industrije za više od 150.000 poslovnih posetioca iz 149 država. InnoTrans ima pet posebnih tematskih segmenata: železničku tehnologiju, železničku infrastrukturu, javni prevoz, enterijere i izgradnje tunela. Sajam je priznat  kao vodeći međunarodni sajam železničke transportne tehnologije, a ujedno je i vodeća platforma za kupce i prodavce putničke i teretno-transportne tehnologije.

9. IAA Transportation – Grad Hanover u Nemačkoj biće i ove jeseni domaćin najvećeg sajma komercijalnih vozila na svetu. IAA Transportation biće održan od 20. do 25. septembra. U pitanju je vodeći svetski sajam za mobilnost, transport i logistiku, a ove godine posebna pažnja biće posvećena autobuskom prevozu. Da je reč o vodećoj manifestacija ovog tipa pokazuje i podatak da je sajam u 2019. imao 560.000 poseta.

10. HyperLOG 2022HyperLOG se od samog početka izdvojio kao jedinstveni događaj koji pruža transportnim, špediterskim i logističkim sektorima samo suštinski sadržaj i inspiraciju, bez marketinga, dosade i politike. Forum privlači značajne evropske donosioce odluka i vizionare ove industrije, koji tokom prezentacija, debata i umrežavanja razmenjuju svoje logističko znanje. Ove godine biće održan 22. septembra u Varšavi.

11. Green Logistics Expo 2022 Green Logistics Expo, koji će biti održan od 5. do 7. oktobra u Padovi (Fiera di Padova), jedinstvena je šansa za upoznavanje sa tehnološkom ponudom italijanskih, kao i međunarodnih proizvođača u oblasti logistike. Kako je zamišljena kao jedna vrsta biznis platforme pruža odličnu priliku za razvoj i jačanje međunarodne saradnje i kontakata, ali i predstavljanje sopstvenih proizvoda i usluga.

12. WOF ExpoWOF Expo zakazan je za 12. i 13. oktobar u Pragu. Ovo će biti druga godina održavanja B2B okupljanja, fokusiranog na region Centralne i Istočne Evrope. Inovativni događaj u oblasti logistike, e-trgovine i čitavog lanca snabdevanja, traži i predstavlja mogućnosti za ceo region „Nove Evrope“, jer, kako poručuju organizatori – „umrežavanje je kamen temeljac poslovanja u svim industrijama“.

13. Transport & Logistics – Sajam Transport & Logistics biće održan 26. i 27. oktobra u Roterdamu. Tokom vodeće izložbe, stručnjaci iz transportne i logističke industrije predstaviće svoja rešenja u cilju razmene novih trendova i razvoja.

14. Intermodal Europe – Od 8. do 10. novembra u Amsterdamu biće održan Intermodal Europe, vodeća svetska izložba i konferencija za kompanije povezane sa kontejnerskom i intermodalnom industrijom. Sajam pokriva sva područja kontejnerskog transporta i logistike preko drumskog, železničkog i morskog saobraćaja.

15. TRANSLOG Connect kongres – U Budimpešti se svakog novembra na kongresu TRANSLOG okupljaju stručnjaci iz oblasti transporta, logistike i upravljanja lancem snabdevanja. Godišnji poslovni forum ove godine će se održati 23. i 24. novembra, a svi koji budu učestvovali imaće jedinstvenu priliku da se povežu sa eminentnim imenima u industriji.