70 godina rada Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je u subotu, 21. novembra, veliki jubilej – 70 godina rada. Drugačije i pod neobičnim okolnostima, ali sa osećajem velikog ponosa i odgovornosti.

Za sedam decenija pređen je put od obrazovne ustanove čiji su značaj prepoznavali samo vizionari, do najznačajnije visokoškolske ustanove saobraćajne struke u Jugoistočnoj Evropi. Danas je ovaj fakultet deo struke koja je više nego bilo koja druga protkana u sve pore društva.

– Osim velike časti koja nam je pružena time što smo deo ustanove ovako bogate istorije delimo i veliku odgovornost: da svojim radom i delima doprinesemo stvaranju najboljih saobraćajnih inženjera i radimo na unapređenju struke sveukupno. To je naša obaveza prema zajednici u kojoj živimo i radimo, čak i u kompleksnim okolnostima i uz izazove o kojima do skoro nismo mogli ni da sanjamo – navodi se u saopštenju Dekanskog kolegijuma Saobraćajnog fakulteta.

Za sedamdeset godina rada Saobraćajni fakultet odškolovao je više od 9.000 diplomiranih i master inženjera saobraćaja, 270 magistara saobraćaja i blizu 200 doktora tehničkih nauka.

Saobraćajni fakultet karakterišu i istaknuti rezultati u naučnoistraživačkom radu, intenzivna saradnja sa privredom i vodećim domaćim i međunarodnim institucijama u oblasti saobraćaja. Ovaj fakultet realizovao je više od 2.000 projekata, ekspertiza, veštačenja i studija, uključujući i učešće u 17 velikih evropskih istraživačkih poziva.

– Bez obzira na izazove sa kojima smo suočeni nastavićemo da radimo na tome da Saobraćajni fakultet od dobrog postane izuzetan. Zato nećemo prekidati dalje unapređenje uslova rada i usavršavanje zaposlenih, modernizacije nastave, saradnje sa naučnom zajednicom, privredom i državnim institucijama!

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.