REGISTRACIJA VOZILA U DOBA KORONE: Pročitajte objašnjenje!

Nedavno smo pisali o problemu izdavanja saobraćajnih dozvola za novoregistrovana vozila. Tim povodom, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP)  je za PlutonLogistics poslalo objašnjenje. Prenosimo ga u celosti:

U teritorijalno nadležnim organizacionim jedinicama Ministarstva unutrašnji poslova obavljaju se isključivo poslovi prve registracije vozila i registracije vozila zbog promene vlasništva vozila, ali bez neposrednog kontakta sa strankama.

Prilikom podnošenja zahteva za upis vozila u jedinstveni registar i zahteva za izdavanje saobraćajne dozvole zbog promene vlasnika potrebno je da originalnu dokumentaciju, zajedno sa fotokopijom lične karte i dokazom o uplaćenim taksama, lice pošalje poštom područnoj policijskoj upravi na čijoj teritoriji ima prijavljeno prebivalište odnosno sedište ako je vlasnik pravno lice. Takođe, uz dokumentaciju dostaviti i kontakt telefon. Po prispeću pošiljke, lice će biti kontaktirano od strane policijskog službenika u cilju registracije vozila. Ukoliko se prilikom promene vlasništva menja i registarsko područje vozila, uz zahtev za izdavanje saobraćajne dozvole zbog promene vlasnika podnosi se i zahtev za odjavu vozila.

Registracione nalepnice za vozila koja su upisana u jedinstveni registar vozila (produženje važnosti registracije vozila), za vreme važenja Odluke u proglašenju vanrednog stanja, izdaju isključivo privredna društva koja vrše tehnički pregled vozila, koja su ovlašćena za izdavanje registracionih nalepnica. Izuzetno, za vreme važenja Odluke o proglašenju vanrednog stanja, omogućeno je izdavanje registracionih nalepnica kod navedenih privrednih društava i za vozila kojima se obavlja taksi prevoz, vozila auto-škola, tegljače, vozila invalidnih lica, vozila čije registarske tablice sadrže slova Č, Ć, Š, Ž Đ, Y W..;vozila kod kojih je kao korisnik u saobraćajnoj dozvoli upisana preduzetnička radnja.

Zahtev za izdavanje registracionih nalepnica – produženje važnosti registracije vozila koje je vlasništvo lica starijeg od 65 godina može podneti potomak navedenog lica ili bračni drug. Zahtev se podnosi privrednom društvu – tehničkom pregledu koje je ovlašćeno za izdavanje registracionih nalepnica, uz prilaganje svoje lične karte, lične karte lica koje je starije od 65 godina i ovlašćenja koje ne mora biti overeno od strane notara.

U postupku izdavanja registracionih nalepnica na ovlašćenim tehničkim pregledima neophodno je da se obezbedi da je vozilo tehnički ispravno , osigurano od odgovornosti za štetu pričenjnu trećim licima za period važenja registracione nalepnice, da su izvršene uplate propisanih taksi na uplatni račun 840-1848-16 u objedinjenom iznosu koji je izračunao softverski modul na portalu eUprava za konkretno vozilo i sa pozivom na broj generisanim na portalu eUprava za konkretno vozilo kao i da je na registracionom listu vlasnik vozila ili punomoćnik potpisao da je preuzeo registracionu nalepnicu.

U slučaju da je vlasnik vozila važećim propisima oslobođen plaćanja troškova ili dela troškova registracije vozila, zahtev za povraćaj sredstava može podneti nakon prestanka važenja Odluke o proglašenju vanrednog stanja.