35 bugarskih vozača „zaglavljeno“ u Belgiji nakon zaplene kamiona

Belgijski sindikat saopštio je u ponedeljak (25. aprila) da je 35 vozača kamiona iz Bugarske ostalo na cedilu nakon što su im sva vozila zaplenjena tokom inspekcije koju je sprovela policija u saradnji sa kancelarijom javnog tužilaštva. Kako je saopštio sindikat BTB-ABVV, reč je o vozačima preduzeća Kumas Trans, koji ima bazu u belgijskom gradu Tessenderlo.

Kako se navodi u saopštenju sindikata, zaplena vozila je preduzeta nakon celodnevnog „saslušanja“. BTB-ABVV je saopštio da je saznao za slučaj nakon što su ga u nedelju popodne kontaktirali neki od pomenutih 35 vozača. Jedan vozač je navodno objasnio kako su inspekcijske službe i policija upali u bazu Kumas Trans Tessenderlo, gde su bili parkirani njihovi kamioni.

Iako su vozači kamiona smešteni u obližnji hotel, oni su na kraju ostali u problemu, prema rečima predsednika BTB-ABVV Franka Moreelsa, koji je otkrio da kamiondžije nemaju ni novca ni prevoza da se vrate kući:

– Svi vozači koji su se odmarali tokom vikenda u Tessenderlu su zaglavljeni. Kamioni su im zaplenjeni i oni više ne mogu da rade. Oni su na kraju snage, jer nemaju novca ni vozila za rad ili povratak u Bugarsku. Uponedeljak će imati priliku da uklone svoje lične stvari iz vozila.

Svi vozači koji su razgovarali sa sindikatom pričaju istu priču – u Belgiju su došli bugarskim kamionom ili sopstvenim automobilom. Radili su po bugarskim ugovorima o radu uprkos tome što je njihov poslodavac bio aktivniji u Belgiji i imao samo jednu registrovanu adresu u Bugarskoj.

Vlasti su utvrdile da vozači imaju pravo na belgijske plate i uslove rada, s obzirom na to da su skoro isključivo radili u ovoj zemlji. Osim toga što su plaćeni prema bugarskim standardima zarada i uslovima rada, velika većina vozača nije primila platu dva meseca.

U saopštenju sindikata navodi se da je reč o tipičnom slučaju socijalnog dampinga i prevare, u kojem vozače eksploatiše poslodavac koji se na nefer način takmiči sa konkurencijom. Sindikat je saopštio da će pomoći „zaglavljenim“ vozačima tako što će ili pokušati da im nađu posao u Belgiji, ili će im pomoći da se vrate u domovinu.