„60% poljskih prevoznika smanjuje broj radnika ili flotu“ – Vlasti najavile izmenu zakona i pomoć sektoru

Poljski sektor drumskog transporta, najveći u Evropi, bori se sa mnogim problemima – broj firmi koje su bankrotirale je drastično porastao, a većina prevoznika smanjuje svoju flotu ili broj zaposlenih, piše trans.info.

Prošle nedelje direktorka Odeljenja za saobraćaj Ministarstva infrastrukture Renata Rihter predstavila je predlog za izmenu Zakona o drumskom saobraćaju, kako bi se ublažili problemi sa kojima se prevoznici suočavaju.

Ministarstvo je predložilo da se na dve godine obustavi izdavanje dozvola za obavljanje delatnosti drumskog prevoznika. Slično, bilo bi obustavljeno izdavanje dozvola za prevoz robe unutar Zajednice.

Ovo bi mogao biti prvi pozitivan efekat nove zajedničke kampanje koju sprovode dve najveće prevozničke organizacije u Poljskoj. U maju su, naime, Udruženje međunarodnih drumskih prevoznika (ZMPD) i udruženje Transport i logistika Poljske (TLP) odlučili da zajednički apeluju na vlasti za pomoć zbog katastrofalne situacije u industriji.

Zajedničko istupanje obe organizacije dolazi nakon što su i jedna i druga više puta neuspešno apelovale na vlasti i dostavile mnoge predloge pojedinačnim ministarstvima i premijeru, ali nisu dobile odgovor.

– Nemamo više vremena da čekamo podršku naše vlade u narednim nedeljama ili mesecima, jer mnogi prevoznici uskoro mogu nestati i za bio kakvu pomoć biće jednostavno kasno – kaže Jan Buček, predsednik ZMPD.

U okviru kampanje, 6. juna, šleperi sa zvučnicima izašli su na ulice Varšave i kružili oko Kancelarije premijera, Sejma Republike Poljske i Ministarstva za infrastrukturu.

Naravno, proći će neko vreme dok predlog Ministarstva za infrastrukturu ne postane validan plan. Priprema amandmana i prolazak kroz ceo zakonodavni proces (tj. Sejm, Senat i potpis predsednika) verovatno će trajati do jeseni. To može značiti da će novi propisi stupiti na snagu krajem ili početkom naredne godine.

U svakom slučaju, to bi moglo da obezbedi malo prostora za poljske prevoznike koji su tokom poslednjih godina trpeli velike pritiske.

Prema navodima ZMPD, situacija u poljskom drumskom transportu je dramatična. Više od 60% prevoznika smanjuje broj zaposlenih ili flotu ili planira da to učini u narednim mesecima. Oko 13% je prestalo da izmiruje finansijske obaveze, a broj stečajeva u prvim mesecima 2024. godine porastao je za 100% u odnosu na prethodnu godinu.

Dva lica poljskog transportnog sektora 

Za mnoge ljude van industrije ovi brojevi predstavljaju šok.

Poljski transportni sektor ima dva lica. S jedne strane, poljski prevoznici su već nekoliko godina evropski lider u pogledu transportnih performansi. Poljski kamioni imaju veoma jaku poziciju na nemačkom tržištu – približno 20% onih voze nemačkim putevima registrovano je u Poljskoj. Međutim, uvođenje Paketa mobilnosti donelo je mnogobrojne izazove.

Osim toga, poljski prevoznici apsolutno dominiraju kada je u pitanju međunarodni transport robe. Posmatrano po obimu, oni obavljaju oko 15% transporta na najvažnijim rutama između zapadnoevropskih zemalja.

Na primer, poljski prevoznici imaju najveći udeo na relaciji Francuska-Nemačka – 33,8% obima transportovane robe u 2021, kao i 26% u suprotnom smeru. Takođe, poljske transportne kompanije su stekle veoma jaku poziciju i na ruti između Nemačke i Italije, a dvocifren udeo beleže i na rutama (u oba smera) između Nemačke i Belgije, Holandije, Austrije i Češke.

– Poljska industrija drumskog saobraćaja je jedan od glavnih stubova ekonomskog razvoja naše zemlje u poslednjih 20 godina. Ona je od fundamentalnog značaja za stvaranje preko 51% poljskog BDP-a. Drumski transport osigurava pozitivan bilans plaćanja u ekonomskim odnosima sa drugim zemljama Evropske unije i doprinosi godišnjim davanjima javnim finansijama u iznosu od preko 16 milijardi PLN – objavio je nedavno Maciej Vronski, predsednik TLP, na svom LinkedIn profilu.

Unsplash/Emil Kalibradov

Rastući troškovi

Sa druge strane, kada se zagrebe ispod površine, stanje nije ni malo slatko. Dok je transportni sektor u celini moćan, izgrađen je na hiljadama malih komponenti koje se bore sa ozbiljnim problemima.

Razlog za to je pre svega činjenica da su tokom poslednjih godina troškovi poslovanja značajno porasli – i to pre svega zbog cena goriva, a potom troškova radne snage. Nedostatak kvalifikovanih radnika znači da sadašnji radnici jednostavno moraju biti više plaćeni.

Situacija se za poljske prevoznike značajno pogoršala od 2022. godine. Izbijanje rata u Ukrajini donelo je povećanje cena goriva koje već čine 40-50% troškova transportnih kompanija. Osim toga, rat je doveo do ekonomskog usporavanja širom Evrope, što je dovelo do manjeg broja porudžbina te posledično nižih cena transporta, dok su operativni troškovi nastavili da rastu.

Gotovo istovremeno sa izbijanjem rata u Ukrajini, Evropska unija je uvela odredbe Paketa mobilnosti, što je nametnulo dodatna finansijska opterećenja prevoznicima u vezi sa platama zaposlenih, uz ograničavanje njihovih aktivnosti na ino tržištima i obavezu da se vraćaju u bazu na svakih nekoliko nedelja.

Nemačka putarina kao dodatni udarac 

Kada se govori o poteškoćama, ne treba zaboraviti ni troškove koje donosi nova ekološka politika Evropske unije – a koja je dovela do niza poskupljenja putarina u različitim zemljama. Najveći udarac poljskim prevoznicima svakako je „zadala“ Nemačka.

S obzirom na to da se 40% prekograničnih operacija poljskih prevoznika obavlja u Nemačkoj, skuplja putarina utiče na veliki broj firmi. Takođe, ovim skokom oštećeni su i oni koji tranzitiraju kroz Nemačku.

Konkurencija ukrajinskih transportnih firmi

Rat u Ukrajini doveo je do toga da mnogi poljski prevoznici izgube svoja ciljna tržišta istočno od granice sa Poljskom. Sankcije Rusiji i Belorusiji takođe su ograničile mogućnost poslovanja nu ovim zemljama, a vredi podsetiti i da je velika većina graničnih prelaza u beloruskom pravcu zatvorena.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija je takođe omogućila ukrajinskim subjektima otvoren pristup jedinstvenom evropskom tržištu. Zahvaljujući tome, ukrajinski prevoznici su dobili šansu da profitiraju od toga što nisu na udaru velikom broju propisa i zahteva EU. Osim toga, očigledno je da su njihovi troškovi niži nego što je to slučaj sa kolegama u Poljskoj ili drugim zemljama Unije.

Dakle, ne samo da su poljski prevoznici izgubili svoja istočna tržišta, već su ih na domaćim tržištima počeli premeštati konkurenti koji nisu bili obavezani istim propisima. Sve ovo kulminiralo je višemesečnim protestima na graničnim prelazima sa Ukrajinom.

Kako TLP ističe u saopštenju na svojoj veb stranici, nejednaka konkurencija sa ukrajinskim prevoznicima „koji ne snose regulatorne troškove EU“ nije jedini izazov koji se odnosi na prevoznike koji ne igraju potpuno fer.

Osim toga, nelojalnu konkurenciju predstavljaju i prevoznici iz pojedinih država članica, gde pravila za plate vozača još uvek nisu prilagođena zahtevima Paketa mobilnosti, navodi TLP.

Bitka se nastavlja

Obe vodeće poljske transportne organizacije kažu da su odlučne da nastave svoju kampanju za odbranu transporta sve dok ne budu sigurne da je vlada preduzela odgovarajuće mere kako bi pomogla industriji drumskog transporta.

– Želimo da zaštitimo postojeća radna mesta i da nastavimo da radimo za dobrobit poljske privrede i poljskog društva – objašnjava ZMPD u saopštenju za javnost.

Kako je Maciej Vronski napisao na LinkedIn-u, vlada je odavno znala za predloge predstavnika prevoznika. To uključuje, između ostalog; projekte za intenziviranje borbe protiv nelojalne konkurencije, uključujući kontrolu izvođača koji naručuju nelegalni transport, zakonsko skraćenje rokova plaćanja u drumskom saobraćaju (do 14 dana)… Predlozi TLP-a uključivali su i moratorijum na izdavanje dozvola za obavljanje profesije prevoznika.

– Ovo su samo primeri rešenja koja administracija ima na stolu, uz predloge konkretnih izmena zakona. Njihovo sprovođenje zahteva političke odluke i saglasnost mnogih ministarstava. I više nemamo vremena – napisao je Maciej Vronski.

Izvor: trans.info 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.