7 letnjih saveta za vozače kamiona

Spremni ili ne – stiglo nam je leto!

Portal americatruckdriving.com objavio je nekoliko saveta za bezbednu vožnju ovog leta. Iako se obraćaju čitaocima u Americi, većina predloga koje navode mogu se primeniti širom sveta. Dakle:

1. Koristite kremu za sunčanje

Ne želite da izgledate kao polupečeni kolačić, zar ne? Pa, ako ne mažete kremu za sunčanje, tada će vam polovina lica i jedna ruka izgledati prepečeno. Samo zato što većinu vremena provodite u kamionu, ne znači da ste imuni na opekotine izazvane zracima koji prodiru kroz bočni prozor vašeg vozila.

Imajte uz sebe i naočare za sunce, kapu, kačket ili šešir.

2. Pijte puno vode

Ponekad se čini da sunce bukvalno izvlači hidrataciju iz nas. Čak i ako sedite po ceo dan, treba da ostanete hidrirani. Morate da pijete najmanje osam čaša vode svakog dana da biste obnovili energiju.

3. Pazite na vozače-turiste 

Leto je vreme kada ljudi krenu da posete porodicu i prijatelje i odmore se na suncu. To znači da vozači kamiona moraju da posvete dodatnu pažnju putničkim vozilima (posebno kad vidite nekoga sa „čudnom registracijom“). Vožnja nepoznatim terenom povećava rizik od nezgoda, a vozači kamiona moraju da budu uvek u pripravnosti.

4. Budite oprezni u zonama radova

U mnogim gradovima i opštinama se tokom leta odlučuju za radove na putu, pa budite oprezni u vožnji kroz građevinsku zonu. Imajte uvek na umu da stalno raste broj prekršaja na ovakvim deonicama!

5. Redovno proveravajte pritisak u gumama

Gume koje nisu dovoljno naduvane imaju povećan rizik da se, jednostavno, ispumpaju. Definitivno ne želite da se nađete u nekoj nedođiji sa praznom gumom – usred leta. Učinite sebi uslugu i proverite pritisak u gumama pre nego što krenete na put.

6. Pregledajte kočnice

Sa sve više turista na drumu, veća je verovatnoća da će i vozači kamiona zaglaviti u gužvi i svaki čas koristiti kočnice. Osim toga, visoke temperature mogu da dovedu do lošijeg rada ili do gubitka trenja, kada delovi različito primaju toplotu. Odvojite vreme za redovnu kontrolu.

7. Pripazite na vremenske prilike (i neprilike)

Neke države tokom leta imaju loše vreme – grmljavine, oluje i vetar, koji vožnju mogu da učine mnogo opasnijom nego inače. Pogledajte vremensku prognozu pre kretanja na put, kako ne biste bili zatečeni!

Izvor: americatruckdriving.com