ANALIZA: Količina prevezene robe povećana za 8,9%

Količina robe prevezene u unutrašnjem saobraćaju, u prvih šest meseci, porasla je za 8,9% u poređenju sa istim periodom 2013. godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. U istom periodu, obim rada, iskazan u tonama po pređenom kilometru (tkm), veći je za 7,1 odsto, a prosečan put jedne tone robe iznosi 316 kilometara.

Samo cevovodni saobraćaj beleži pad u količini prevezene robe. Prevoz robe železnicom beleži rast od 11,7%, a obim rada, iskazan u tkm, raste za 5,3% u odnosu na isti period prošle godine.

Prevoz robe drumskim saobraćajem beleži porast od 5,6%, a obim rada, iskazan u tkm, povećan je za 4,3%. Transport nafte cevovodima raste – 1,3% u količinama prevezene nafte i 5,5% u ostvarenim tkm. Transport prirodnog gasa manji je za 3,3%, uz istovremeni pad obima rada od četiri odsto.

Saobraćaj na unutrašnjim plovnim putevima beleži rast u količini prevezene robe od 37,1%, a obim rada, iskazan u tkm, povećan je za 42,7%. Prevoz robe u vazdušnom saobraćaju iskazuje rast u količinama prevezene robe od 60,1%, a u obimu rada, u tkm, rast iznosi 60,9. Ulaz teretnih vozila u našu zemlju veći je za 2,3%, izlaz je povećan za 9,5%, dok je kod tranzita zabeležen pad od 4,4%.

Klasične poštanske usluge u prvom polugodištu, kod pismonosnih pošiljki beleže rast od 6,9, a kod paketskih pošiljki pad od 8,2%. U fiksnoj telefoniji zapaža se pad od 12,6%, a u mobilnoj telefoniji rast od 13,8%. Ukupan broj zaposlenih u saobraćaju veći je za 4,1 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Detaljniju statistiku pročitajte OVDE.