Austrija nastavlja granične kontrole ka Mađarskoj i Sloveniji – EU kaže: “nezakonito”

Austrija će u predstojećim pregovorima o reformi graničnih kontrola u okviru šengenskog prostora lobirati za pravo na vršenje privremenih kontrola, prenosi nemačka novinska agencija DPA. Zemlja je takođe najavila produženje privremene granične kontrole sa Mađarskom i Slovenijom do septembra, iako je Sud pravde EU proglasio takve radnje nezakonitim. Austrija kontroliše ove granice od 2015. godine, podseća trans.info.

Trebalo bi dozvoliti da se granična kontrola unutar šengenskog prostora nastavi „ako bude potrebno“, rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner na Kongresu evropske policije u Berlinu 11. maja. Prema navodnima DPA, Karner je dodao da je državama u šengenskom prostoru potrebna „snažna zaštita spoljnih granica“ kako bi u budućnosti mogle da garantuju pravo na slobodno kretanje na „kontinentu“.

Istovremeno, Karner je najavio da će granične kontrole Austrije sa Mađarskom i Slovenijom biti održane još najmanje šest meseci kako bi se zaustavili trgovci ljudima.

Inače, Evropski sud pravde (ECJ) je u aprilu presudio da države mogu da blokiraju saobraćaj samo graničnim kontrolama ako „njihov javni red ili unutrašnju bezbednost ugrozi nova, ozbiljna pretnja“. Ova odluka doneta je u slučaju austrijsko-slovenačke kontrole granice.

Zbog efekata evropske izbegličke krize i sve veće migracije, Austrija je prvi put uvela jednostrane privremene granične kontrole u jesen 2015. U opravdanim slučajevima ugrožavanja javne bezbednosti, šengenski zakom o granicama dozvoljava primenu graničnih kontrola, ali samo na ograničeno vreme. Međutim, Austrija od tada obnavlja graničnu kontrolu svakih šest meseci, a ona je i danas na snazi.

Prema pravilima Šengenskog graničnog sistema, u slučaju ozbiljnog ugrožavanja unutrašnje bezbednosti moguće je ponovo uvesti kontrolu granice, ali samo jednom, na šest meseci. Nakon toga, produženje se može opravdati samo drugim razlogom. Prema sudu, Austrija nije bila u stanju da potkrepi potrebu za održavanjem graničnih kontrola od 2017. godine.

Ipak, Austrija je već najavila da će ponovo produžiti inspekcije – ovaj put će biti na snazi do septembra.

Evropska komisija preporučuje reforme 

Evropska komisija je prošlog decembra predstavila predlog za izmenu pravila o graničnoj kontroli. Kako se navodi u preporuci, odsada bi uvođenje graničnih kontrola zahtevalo prethodne konsultacije sa dotičnom susednom zemljom.

Međutim, ovi pregovori još nisu okončani i Austrija će nastaviti da lobira za autonomiju uvođenja graničnih kontrola, piše trans.info.