Autobahn App: informacije o saobraćaju, radovima i parkiralištima na autoputevima u Nemačkoj

Nova aplikacija koju je objavila nemačka državna uprava za autoputeve prikazuje važne saobraćajne informacije u vezi sa gužvama i blokadama, nesrećama na putu, gradilištima, kao i parking mestima za kamione duž autoputeva u Nemačkoj. 

Ova aplikacija koristi stotine veb-kamera za pružanje feed-ova uživo, tako da korisnici mogu dobiti sliku situacije na drumu, pre nego što krenu na putovanje. Vozači takođe mogu da se informišu o gužava u saobraćaju, nezgodama, preusmeravanjima… Autobahn App će prva dobiti takve relevatne informacije – pre, na primer, Google mapa.

Autobahn App predstavljena je početkom ove nedelje u Kelnu, a kako je saopšteno, ovo je prvi put da su informacije o saobraćaju i infrastrukturi, kao i drugi podaci koji se odnose na nemačke autoputeve, dostupni u jednoj aplikaciji. Plan je da se konstantno nadograđuje, te će u narednom periodu biti dodate i druge funkcionalnosti.

Osnovne funkcije zasad su sledeće:

  • Opcija za postavljanje personalizovanih ruta, na kojima se prikazuju svi izveštaji o saobraćaju, poput zatvaranja i radova na putevima;
  • Dostupne lokacije i vrste stanica za e-punjenje;
  • Informacije i odmorištima i parking-mestima, kao i koje sadržaje nude;
  • Pristup više od 1.000 veb-kamera duž autoputeva.

– Cilj nam je da vožnju autoputem učinimo još pogodnijom za sve koji koriste aplikaciju – kaže Stephan Krenz, predsednik upravnog odbora Autobahn GmbH des Bundes, prenosi trans.info. 

Važno je, međutim, da aplikacija neće nuditi vođenje do određene destinacije. „Autobahn APP nije aplikacija za navigaciju i stoga se ne nadmeće sa uspostavljenim dobavljačima navigacije“, navodi se u saopštenju. Umesto toga, planirana ruta korisnika može se preneti iz aplikacije Autobahn u željenu aplikaciju za navigaciju (Apple Maps ili Google Maps).

Do kraja 2020. godine nemačke savezne države bile su odgovorne za rad, održavanje i proširenje autoputeva. Savezna vlada preuzela je nadležnost od ove godine, s ciljem povećanja brzine širenja i smanjenja zagušenja, te je tako od 1. januara 2021. Autobahn GmbH des Bundes nadležan za autoputeve u Nemačkoj (oko 13.000 kilometara).

Aplikacija je besplatna, na njoj nema reklama i radi i na IoS i na Android uređajima, navodi se u saopštenju.

Svi detalji dostupni su na autobahn.de.