Ovaj kamion sam radi u intermodalnom terminalu! (FOTO)

MAN Truck & Bus, Deutsche Bahn, Fresenius Univerzitet primenjenih nauka i kompanija Gotting KG objavili su prve rezultate svog zajedničkog programa automatizacije – ANITA (Autonomne inovacije u terminalnim operacijama – Autonomous Innovation in Terminal Operations).

Prvom javnom upotrebom sistema autonomne vožnje kamiona na MAN testnoj stazi u Minhenu partneri su predstavili ono što je do sada postignuto, te najavili intenzivna praktična testiranja i u narednom periodu. Kako je saopšteno, slede vožnje u kontejnerskom depou DB Intermodal Services i DUSS terminalu (Deutsche Umschlaggesellschaft Schiene-Straße mbH) u Ulm Dornštatu kao sledeći korak.

Cilj ANITA projekta je da autonomni kamioni uđu u upotrebu u procesima pretovara kontejnera sa druma na železnicu, čineći ih efikasnijim, lakšim za planiranje i istovremeno fleksibilnijim.

To će omogućiti da se u budućnosti više robe prevozi ekološki prihvatljivim kombinovanim transportom.

U tom cilju, MAN će u narednim mesecima „izoštriti“ elektronska čula autonomnog kamiona u stvarnom radnom okruženju kako bi mogao da opaža okolinu, reaguje i planira kao pravi vozač, navodi se u sapoštenju.

 

Fresenius i Gotting planiraju da tokom cele godine realizuju probne vožnje kako bi što češće suočili autonomni prototip sa stvarnošću tokom procesa razvoja i optimizacije. Postojaće i bezbednosni vozač u vozilu koji će intervenisati ukoliko bude potrebno. Intenzivne probne vožnje neće doprineti samo daljem razvoju autonomnog kamiona, već i pripremi terminala za integraciju nove tehnologije.

Komunikacija kamiona i kontejnera

Da bi autonomni kamion mogao da ispuni svoj transportni zadatak, mora biti u stanju da „komunicira“ s infrastrukturom depoa i terminala. U prvoj fazi projekta, naučnici sa Fresenius Univerziteta primenjenih nauka analizirali su postojeće procese, procedure i ponašanje ljudi i mašina na licu mesta i digitalizovali ih, kako bi unapredili svoj projekat automatizacije.

Foto: press.mantruckandbus.com