AUTOPUT DO BUGARSKE: Otvorena poslednja deonica Koridora 10

Deonica Koridora 10 ka bugarskoj granici, svečano je otvorena za saobraćaj u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Bugarske, Aleksandra Vučića i Bojka Borisova, i brojnih građana u Bancarevu. Time je zvanično obeležen kraj radova na tom koridoru, čija je ukupna dužina kroz Srbiju 813 kilometara.

Premijer Bugarske Bojko Borisov poručio je da se otvaranjem istočnog kraka Koridora 10 spajaju Zapadna i Istočna Evropa.

– Mi imamo luku Varna, Burgas i sve do Istanbula nemamo prepreke. Cela bugarska privreda će koristiti ovaj put u celosti –  poručio je Borisov, obrativši se prvi na ceremoniji otvaranja.

Putarina

Do 1. decembra vožnja autoputem istočnog kraka Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, u dužini od 86,9 kilometara biće besplatna, a posle toga 1.200 dinara.

U saobraćaj su puštene deonice od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 km (Prosek-Bancarevo 9,4 km, tunel Bancarevo oko 700 m, Bancarevo-Crvena Reka 12,4 km).

87 mostova, 5 tunela i 5 petlji

Deonicu autoputa E80 od Proseka do granice sa Bugarskom ukupne dužine 86,8 kilometara (Istočni krak Koridora 10), karakteriše 87 mostova, 5 savremeno opremljenih tunela i 5 saobraćajnih petlji. U kompletan istočni krak ugrađeno je oko 780.000 tona asfalta.

Najduži most je most brpj 13 na deonici Crvena Reka – Čiflik, koji prelazi preko reke Nišave i železničke pruge Niš-Dimitrovgrad. Ukupna dužina tog mosta je 475 metara.

Foto: Koridori Srbije

Podeli na društvenim mrežama: