AUTOPUT KA BUGARSKOJ: Ovo je cena putarine!

Putarina između Niša i Dimitrovgrada vozače automobila će koštati oko 350 dinara, saznaju nezvanično „Novosti“. Istočni krak Koridora 10 konačno bi 9. novembra trebalo da bude otvoren za saobraćaj u punom profilu od 87 kilometra. Sa završetkom poslednjih 12,3 kilometara autoputa uvodi se i novi, zatvoreni sistem naplate putarine na ovom potezu.

U „Putevima Srbije“ ističu da će datum početka naplate putarine odrediti Vlada Srbije.

Do sada su svi vozači koji idu ka Bugarskoj naknadu plaćali samo na naplatnoj stanici Dimitrovgrad, i to 210 dinara. Kada ceo potez bude otvoren za saobraćaj, sa uvođenjem zatvorenog sistema naplate, svaki šofer će plaćati ceh u zavisnosti od toga gde se uključio na Koridor 10.

– Nakon završetka radova na izgradnji deonice autoputa na istočnom kraku, steći će se uslovi za uspostavljanje zatvorenog sistema naplate putarine od Beograda do Dimitrovgrada – objašnjavaju u „Putevima Srbije“.

– Sistem naplate na ovoj deonici će biti spreman po puštanju u rad punog profila saobraćajnice.

U „Putevima“ navode da će se, uspostavljanjem zatvorenog sistema naplate putarine, cena obračunavati po pređenom kilometru, u skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara. Prema cenovniku, naknada za prvu kategoriju vozila, u koju spadaju putnički automobili je 4,0728 dinara po pređenom kilometru.

Vozači autobusa trenutno plaćaju 630 dinara na naplatnoj stanici Dimitrovgrad, a uskoro će ih putarina koštati oko 1.100 dinara. Kamiondžije sada izdavajaju 1.250, a ceh će im ubuduće biti oko 2.100 dinara.

Građani koji iz pravca Niša žele da idu ka Dimitrovgradu, moći će da se uključe na autoput na jednoj od četiri naplatne stanice u zoni Niš sever, Niš istok, Niš Malča i Niš jug – kažu u „Putevima“.  Takođe će moći da uđu i na petljama Pirot istok, Pirot zapad i Bela Palanka.