Autoputem od Dobanovaca do Bubanj potoka – Pušten u saobraćaj most kod Ostružnice

Most „blizanac“ na Savi kod Ostružnice, na obilaznici oko Beograda, pušten je danas u saobraćaj.

Ugovorena vrednost radova (sa aneksom) je oko 4,2 milijarde dinara i reč je o zajmu Evropske investicione banke. Investitor je JP Putevi Srbije, a podizvođač na izvođenju čelične konstrukcije preko reke je građevinsko preduzeće Mostogradnja a.d. Beograd. Na izgradnji betonskih konstrukcija i završnih radova učestvovalo je više od 10 domaćih firmi. Izgradnja ovog mosta počela je u februaru 2016. godine.

Most je dužine skoro dva kilometra, a projektom je predviđena izgradnja leve trake autoputa iza mosta u zoni petlje Ostružnica dužine jednog kilometra, kao i uklapanje dve rampe petlje Ostružnica u novoizgrađeno stanje.

Most kod Ostružnice jedan je od najvažnijih i najskupljih objekata u okviru u izgradnje deonice autoputa od Dobanovaca do Bubanj Potoka. Njegovim završetkom obilaznica oko Beograda praktično postaje funkcionalna u punom profilu autoputa u dužini od skoro 27 kilometara.

Puštanje u saobraćaj značajno će povećati kapacitet obilaznice kojom dnevno u proseku prolazi oko 18.000 vozila, što će dodatno rasteretiti centralne gradske saobraćajnice i skratiti vreme putovanja u tranzitnom saobraćaju. Osim toga, Ostružnički most predstavlja i rezervnu saobraćajnu vezu postojećeg autoputa E-70 sa Ibarskom magistralom, odnosno budućim autoputem Beograd-Južni Jadran.

Obilaznica će povezati i magistralne puteve ka Obrenovcu i Valjevu, Čačku i Kraljevu i Ralji i uklopiti u pravac ka Nišu kod Bubanj potoka. Za izgradnju čeličnog mosta – konstrukcija 8 preko reke predviđene dužine 586 metara nabavljeno je i obrađeno 4.900 tona čelika, a specifičnost ovog mosta je da je prvi put u Srbiji primenjena takozvana tehnika liftovanja velikih delova konstrukcije.

Događaju su prisustvovali i ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Zorana Mihajlović, dirеktorka Eropskе invеsticionе bankе za Zapadni Balkan Dubravka Negre i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Izvor: Blic/Tanjug

Foto: MGSI

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.