BAG će kažnjavati vozače sa 250 EUR ako ne registruju prelazak granice

Nova pravila u drumskom saobraćaju, koja su u okviru Paketa mobilnosti EU stupila na snagu 2. februara, predviđaju i registraciju prelazaka graničnih prelaza na digitalnim tahografima.

Zasada evropske zemlje primenu ovog pravila regulišu u različitoj meri. U Danskoj trenutno važi tromesečni prelazni period tokom kog neće biti kažnjavanja, dok su holandski nadležni organi saopštili da će imati “pragmatičan” pristup u primeni novih pravila.

Kada je reč o Nemačkoj, očekuje se da bi Savezna kancelarija za prevoz tereta (BAG) trebalo da reaguje na sličan način kao i Danci, privremenim odstupanjem od kažnjavanja. Međutim, kada “probni period“ istekne, zbog neregistrovanja graničnih prelaza vozače bi mogle čekati kazne i do 250 evra, prenosi trans.info, pozivajući se na tekst nemačkog portala eurotransport.de. 

Kazna u iznosu od 250 evra će sledovati u slučaju namernog propusta registracije, a ukoliko je reč o slučajnom propustu (nemaru), kazna će iznositi 125 evra. Odgovorno preduzeće će takođe biti kažnjeno sa 750 ili 375 evra, u zavisnosti od prekršaja.

Podsetimo, Evropska komisija je, u cilju pojašnjenja novih pravila iz Paketa mobilnosti, na zvaničnoj stranici objavila dodatna obrazloženja, a više o tome možete pročitati OVDE.