BAG postaje BALM, a ima i nova zaduženja

Početkom 2023. godine nemačka Savezna kancelarija za transport robe (BAG) dobiće novo ime, a samim tim – i novu skraćenicu.

Od 1. januara 2023. ovo telo će se zvati Savezna kancelarija za logistiku i mobilnost (Bundesamt fur Logistik und Mobilitat), skraćeno BALM, a osim toga dobiće i novi nadzorni organ sa sedištem u Kelnu.

Kako prenose nemački mediji, promena imena je posledica toga što oko 2.000 zaposlenih u BAG-u više nije usmereno isključivo za teretni transport, već i imaju i različita nova zaduženja: oni su odgovorni i za koordinisanje transporta ukrajinskih izbeglica, za civilnu zaštitu u vanrednim situacijama, kao i za sprovođenje programa finansiranja biciklističkog saobraćaja, kao i javnog prevoza, prenosi eurotransport.de. 

Volker Vising, savezni ministar za digitalne poslove i transport, izjavio je da se savezna kancelarija „etablirala kao sveobuhvatan, moderan pružalac usluga za sve što ima veze sa logistikom i mobilnošću“, te da bi ovo proširenje delatnosti „sada bi trebalo da bude vidljivo spoljnom svetu“.

I potpredsednik BAG-a Kristijan Hofman takođe je pozdravio ovaj korak, dodajući da će nastaviti da razvijaju „svoja znanja i kompetencije“.

Foto: bag.bund.de