Beogradski MINI Trans postao vlasnik jedinstvenog Volvo kamiona

Desetogodišnjicu uspešnog rada beogradsko transportno preduzeće MINI Trans obeležilo je na pomalo neobičan način: umesto slavljeničkih poklona u flotu je stigao prvi novi Volvo kamion, ali ne sasvim običan, već dodatno opremljen prema zamisli vlasnika i direktora Miloša Nicovića.

– Početkom aprila navršilo se deset godina od osnivanja MINI Transa, pa je to bio povod da se „častimo“ novim Volvo tegljačem, koji je po dodatnoj opremi jedinstven ne samo u našoj floti, već u među svim Volvo kamionima slične vrste isporučenim u Srbiji  – navodi Nicović.

U formiranju specifikacije za ovaj kamion, preduzeću MINI Trans pomogao je Siniša Martinović, prodajni savetnik u Volvo d.o.o. u Novim Banovcima. Zbog prirode prevoza kojim se MINI Trans bavi, sugerisao im je Globetrotter XL kabinu opremljenu za međunarodni transport, nisku šasiju (low liner), D13TC motor od 500 KS sa turbokompaund tehnologijom, I-Save paket za uštedu goriva, i, što je specifično – ugradnju sedla s podešavajućom visinom.

Uz pomoć hidraulike, sedlo renomiranog proizvođača JOST se vrlo brzo i jednostavno podiže na željnu visinu, pa se za tegljač mogu prikačiti kako standardne, tako i mega (jumbo) poluprikolice s niskim podom i velikom zapreminom tovarnog prostora, odnosno sve poluprikolice s visinama kačenja od 950 do 1.250 mm. To je bila osnova na koju je, po mojoj želji, dograđeno još mnogo toga – ističe Miloš Nicović.

Prilagođavanje prvog novog Volvo kamiona u floti MINI Transa nije bila jeftino – po rečima Nicovića suma za dodatno opremanje je dostigla oko 20% od vrednosti vozila standardne specifikacije.

– Nisam se mnogo premišljao oko dodatnog investiranja, jer sada imamo vozilo kojim možemo da se ponosimo – i estetski i funkcionalno, ali, što je važnije, posada sada zaista može da uživa – i u vožnji i u boravku u posebno opremljenoj kabini. Uz to, nekim dodacima je podignut i nivo bezbednosti u vožnji.

Spisak dodataka je dugačak: na vrh kabine su dodata četiri fara, dve vazdušne sirene i dva rotaciona svetla; ugrađeni su ksenonski farovi (jer će se često voziti noću); u stepenike (gazišta) i pozadi su ugrađena dodatna svetla koja će biti od velike koristi pri noćnim manevrisanjima i utovarima/istovarima; na zid kabine je ugrađen poseban nosač za zadnje plastične blatobrane koji se moraju skidati kada tegljač vuče najnižu poluprikolicu; na svim točkovima su aluminijumski naplaci – ne samo zbog estetike (jer i sve poluprikolice MINI Transa imaju takvu vrstu naplataka), već i zbog smanjenja mase samog tegljača itd.

– Jedan od najvažnijih dodataka na kabini su ostakljeni bokovi na obe strane – iza vozača, odnosno suvozača, koji atmosferu u vozilu čine prijatnijom, jer u unutrašnjost prodire više dnevnog svetla. Onaj na desnoj strani je i izuzetno koristan, jer omogućava bolju preglednost pri skretanju udesno, odnosno bolje uočavanje vozila, pešaka, biciklista – svih objekata na desnom boku koji su u većini slučajeva u mrtvom uglu – naglašava Miloš Nicović.

Po zamisli vlasnika, dodatno je oplemenjena i unutrašnjost kabine, pa je na bok iznad vozača ugrađen televizijski prijemnik, dok je donji ležaj prilagodljiv, pa se može formirati udoban naslon.

Poput većine Volvo kamiona za međunarodni transport, i prvi novi Volvo u floti MINI Transa je opremljen rotirajućim suvozačkim sedištem, frižiderom (hladnjakom) za hranu i osvežavajuća pića i stacionarnim klima-uređajem, a, zbog povećane potrebe za strujom, u osnovnoj specifikaciji je već u startu bio i set udvojenih dodatnih akumulatora (Dual Battery System). Prvi novi kamion u MINI Transu ima još Dynamic Steering – sistem koji olakšava upravljanje, kožom su obložena sedišta i kolo upravljača, a ugrađen je i sistem za nadzor pritiska u pneumaticima (i tegljača i poluprikolice).

Novajlija u floti MINI Transa se izdvaja i po još jednom detalju u unutrašnjosti kabine: na gornjoj površini, na sredini konzole s instrumentima su ugrađena dva dodatna utikača za potrošače s naponom od 12 i 24 V i taster-upaljač.

Svi će služiti za priključivanje opreme za elektronsku naplatu putarine i druge uređaje čije eksterno napajanje zahteva kablove koji obično vire iz table s instrumentima, što narušava estetiku, otežava održavanje čistoće, a, u nekim situacijama, može da ugrozi i bezbednost upravljanja.

MINI Trans je specifično transportno preduzeće, ne samo po novom, posebno opremljenom Volvo tegljaču.

– Osim klasičnim prevozom, većina od ukupno 15 vozača MINI Transa je angažovana na dovozu novih i polovnih kamiona iz inostranstva. Sarađujemo s nekoliko renomiranih brendova, a najduže sa kompanijom Volvo – punih sedam godina. Počeli smo s dovozom polovnih, a kasnije i novih kamiona – iz fabrika u Švedskoj i Belgiji do prodajnih centara Volvo Trucks u Srbiji, ali i do Volvo centara u Adriatic South regionu. A sa pet kamiona u floti, od kojih su sada dva s Volvo znakom – jer je jedan polovan je kupljen početkom prošle godine, prevozimo specifične terete na niskopodnim poluprikolicama: tegljače, solo kamione i kipere, prikolice, građevinske i poljoprivredne mašine i to uglavnom na turama iz ili do Nemačke, Austrije, Češke i država Beneluksa – navodi vlasnik preduzeća .

Zbog povećanih zahteva za prevozom tegljača, u planu i nabavka specijalne poluprikolice za te namene, koju bi trebalo da vuče i novi Volvo. No, njega čeka još jedan novi angažman: naime, rastu narudžbine za prevoz solo prikolica čija ukupna visina dostiže zakonski maksimum od četiri metra, pa se one ne mogu tovariti ni na najniže poluprikolice.

– Zbog toga smo sa jednim domaćim nadgrađivačem ugovorili da se na zadnji deo rama novog Volvo tegljača ugradi „pufer“, odnosno priključni kuplum sa kompletnom vazdušnom instalacijom, što će omogućiti da se tegljač koristi i kao klasičan solo kamion koji vuče standardnu ili tandem prikolicu. I po tome će novi Volvo u našoj floti biti sasvim poseban – ističu u preduzeću MINI Trans.

Izvor/foto: volvotrucks.rs