Boem Transporti iz Rume prvi vlasnik MAN kamiona nove generacije (FOTO)

MAN Truck & Bus Importer Srbija i Crna Gora – DEWACO d.o.o. isporučio je prvi kamion nove generacije, zvanično predstavljene početkom godine. Prvi vlasnik je kompanija Boem Transporti iz Rume, dugogodišnji verni kupac MAN kamiona, koji u floti od 11 vozila poseduje devet s MAN znakom.

Vlasnik, Miloš Šimulija, opredelio se za dvoosovinski tegljač TGX 18.510 s međuosovinskim rastojanjem od 3.600 mm, s kabinom prilagođenom za međunarodni transport srednje visine (dužine 2.280, širine 2.240, visine 2.035 mm) i već proverenu pogonsku grupu: redni šestocilindarski motor D26 radne zapremine 12,4 litra s Euro VI d sertifikatom, snage 375 kW/510 KS, sa 2.600 Nm maksimalnog obrtnog momenat pri 960-1.350 obr/min) i automatizovani MAN (Tratonov) četrnaestostepeni menjač (12+2).

Novi tegljač je prvi put opremljen modernizovanom MAN pogonskom osovinom HY-1344, s izuzetno povoljnim prenosnim odnosom – 2.31, koja je namenjena vozilima za dugolinijske, međunarodne transporte i odlično se „slaže“ s motorom od 510 KS jer mu omogućava visoku prosečnu brzinu, agilnost na usponima i vrlo ekonomičnu potrošnju goriva. MAN uverava da je ona niža za najmanje 4% u odnosu na još uvek aktuelnu generaciju, što je i potvrđeno na prvim testovima specijalizovanih nemačkih medija.

Sa prezentacije nove generacije MAN kamiona u februaru 2020: TGL, TGS, TGX i TGM (s leva na desno)

Disk kočnicama na obe osovine „asistiraju“ standardna motorna kočnica EVBec snage 325 kW pri 2.400 obrtaja u minutu i ritarder snage 500 kW.

U restilizovanu kabinu se lakše i bezbednije ulazi/izlazi zahvaljujući širim i malo smaknutim stepenicama, širim rukohvatima kod A i B stuba, kao i vratima koja se otvaraju pod još većim uglom – do 89 stepeni. Najuočljivije promene na spoljašnjosti su na „frontu“ kabine: nove su svetlosne grupe, novi retrovizori, nov otvor za sipanje tečnosti za pranje vetrobranskog stakla (koji se sada nalazi u srednjem pragu na desnoj strani kabine).

MAN dizajneri i tehničari su temeljnije intervenisali u unutrašnjost pa vozača dočekuju novo, manje kolo upravljača s većom mogućnošću za promenu nagiba i dubine (parkirni položaj je horizontalan), a sada je u ponudi i vazdušni jastuk (airbag). Potpuno nova je digitalizovana instrument-tabla. Po želji vlasnika, prvi tegljač nove MAN generacije za Boem Transporti ima glavni i dodatni ekran za informisanje i zabavu (infotainment) u punoj dostupnoj veličini – oba s dijagonalom od čak 12,1 inča.

Električna parkirna kočnica na instrument-tabli radi i kao hill hollder – automatski se otpušta pedalom gasa i aktivira isključivanjem motora

– U kabini je sve što je potrebno vozaču u dugolinijskom transportu: vazdušno oslonjeno, udobno sedište, dva kreveta s novom, komfornijom ispunom (s podizanjem uzglavlja), radni stočić na desnoj strani, hladnjak (frižider) za hranu i osvežavajuće napitke, stacionarni (parkirni) klima-uređaj s električnim kompresorom koji omogućava rad klime dok vozilo stoji. Masa ovog sistema je manja za čak 100 kg, a njegovom ugradnjom se dobija više mesta za stvari vozača. Stacionarni klima-sistem se napaja strujom iz posebne baterije od 210 Ah s tehnologijom tkanine, koja omogućava duži rad nezavisno od rada motora – kaže menadžer prodaje i tehnike u MAN Importer Srbija i Crna Gora, Zoran Prica.

– Vlasnik ovog prvenca je bogatom opremom zapravo želeo da nagradi najboljeg vozača u kompaniji, koji nije i najstariji, ali najbolje čuva vozilo kojim upravlja, pa su zbog toga u specifikaciji još i prednja svetla u potpuno LED tehnologiji s automatskim uključivanjem i automatskom promenom snopa s dugog na oboreno svetlo i obrnuto, aluminijumski naplaci, krovna sirena itd – navodi Prica.

Nova generacija MAN-ovih kamiona se oprema komandnim dvostrukim koturom sa joystickom i touch padom (Smart Control), koji omogućava rukovanje sistemom za informisanje i zabavu (infotainment) bez promene položaja tela vozača. Ekran je bez touch screen funkcije (komande na dodir), već se sve aktivira sa šest tastera za direktan ulazak u omiljeni meni (kontakt, radio stanica, destinacija za navigaciju i sl). Smart Control minimalno odvlači pažnju vozača s puta, što je i bio cilj pri razvoju ovog, za sada, jedinstvenog tehničkog rešenja

Kompanija Boem Transporti, osnovana 2004. godine, bavi se međunarodnim prevozom – najčešća odredišta su u Italiji. Do njih i nekih drugih po Evropi, novi tegljač će vući standardnu poluprikolicu s ceradom.

Prvenac za Boem Transporti, kao i svi novi MAN-ovi teški kamioni ima jedinstvene tastere na donjem delu vozačevih vrata (Easy Control) koji omogućavaju aktiviranje različitih funkcija (u zavisnosti od paketa opreme), bez ulaska u vozilo, na primer, uključivanje zadnjih radnih svetala, svih pokazivača pravca i izvoda snage, zatvaranje prozora, startovanje motora itd

Izvor: kamioni.net

Foto: mantruckandbus.com/brandportal.man

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.