Predstavljena pristupna saobraćajnica Gornji Milanovac-Petlja Takovo

Nakon oglašavanja javnog uvida, u gornjomilanovačkoj opštini predstavljena je buduća pristupna saobraćajnica autoputu “Miloš Veliki” – Gornji Milanovac – Petlja Takovo, trasa koja će biti sastavljena od deonice od Tenka do Klatičeva, u dužini od 4,7 kilometara, i rekonstruisane trase od Klatičeva do Takova, dužine 5,3 kilmetra.

Plan je da se nakon izgradnje pristupnice ukine teretni saobraćaj kroz centar Gornjeg Milanovca, te da on bude prebačen na pristupnu saobraćajnicu, na magistralu i auto-put, pre svega kako bi firme na adekvatan način koristile auto-put Miloš Veliki, objasnio je predsednik opštine Dejan Kovačević.

O karakteristikama trase govorio je direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović, koji je potvrdio da bi radovi trebalo da počnu u aprilu ove godine, tamo gde je zemljište u vlasništvu opštine. Sredstva za realizaciju projekta obezbeđena su iz republičkog budžeta, budući da je u pitanju državni put prvog B reda, navodi se na zvaničnom sajtu opštine.

Predsednik kompanije Metalac i nedavno formiranog Privrednog saveta Gornjeg Milanovca, Dragoljub Vukadinović, bio je najviše zainteresovan za konfiguraciju puta, izdržljivost za velike nosivosti i razmere skretanja, odnosno krivina koje bi trebalo da budu prilagođene prolazu dugačkih šlepera.

– Ova saobraćajnica ne samo da znači postojećim privrednim subjektima, već je značajna i za razvoj novih. Mi stalno razgovoramo sa inostranim partnerima oko zajedničkog ulaganja, ali uvek se spotaknemo kad nas pitaju “gde vam je autoput, prilaz, železnica?“ Priključak za železnicu nemamo, ali bi bilo dobro da imamo auto-put i da možemo nastaviti zajednička ulaganja kako bi se ovaj grad širio i razvijao – rekao je Vukadinović.

Pristupna saobraćajnica imaće dve dve kolovozne trake, sa odgovarajućim proširenjima, bankinama i dodatnom trakom za sporija i teretna vozila na mestima gde je nagib veći od 9%, te predviđena proširenja za eventualne benzinske pumpe. Maksimalna brzina biće ograničena na 60 km/h. U potpunosti će biti izrađena za teška saobraćajna opterećenja, posebno zbog teretnih kamiona otpreme i dopreme u milanovačkim preduzećima.