BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE – Kontrola rezervoara kamiona se nastavlja!

Sektor tržišne inspekcije početkom februara ove godine započeo je kontrolu goriva u rezervoarima kamiona, autobusa i poljoprivrednih mašina. Cilj akcije je da se razgraniči siva ekonomija od legalnog prometa nafnih derivata kroz našu zemlju. S obzirom na aktuelnost teme i velike kazne, istraživali smo koji su dosadašnji rezultati akcije i kako će se ona dalje sprovoditi.

– Za prva tri meseca bilo je 200 analiza krajnjih korisnika, od toga je kod devetoro bilo negativnih rezultata. Tačnije, gorivo nije bilo markirano. Takođe, sve pristigle prijave trećih lica su obrađene – rečeno je za PlutonLogistics u Tržišnoj inspekciji.

Bitno je napomenuti da inspektori ne vrše kontrolu samo na ulicama, u saradnji sa saobraćajnom policijom, već je moguće kontrolisati rezervoare kamiona na adresi vlasnika. Tada je potrebno da postoji prijava trećeg lica, gde inspektori mogu sami, sa sudskim nalogom da odu na adresu, uzmu uzorak iz pogonskog rezervoara i na licu mesta, u adekvatnom uređaju izvrše analizu goriva.

Potreban je samo jedan minut kako bi se videlo da li postoji dovoljna koncentracija markera.

U slučaju nepravilnosti, inspektor sastavlja zapisnik, nakon čega se taj uzorak šalje dalje u laboratoriju. Ako se utvrdi da postoji niža prisutnost markera od dozvoljene podnosi se prekršajna prijava.

– U tim slučajevima odgovornost mogu snositi pravna lica, odgovorna lica, preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva. Uredbom o monitoringu kvaliteta derivata nafte i biogoriva, predviđene kazne za pravna lica su do 2 miliona dinara, dok je kazna za preduzetnike i registrovana poljoprivredna gazdinstva do 500.000. dinara. Takođe, za takve prekršaje mogu se izreći kazne u vidu mere zabrane vršenja određenih delatnosti u trajanju od 6 meseci do 3 godine – navode u Tržišnoj inspeciji.

Ako je gorivo kupljeno u inostranstvu, iz Sektora tržišne inspekcije navode da je bitno da transportno preduzeće ima adekvatnu dokumentaciju o vozilu koje je napuštalo zemlju, kao i račun o kupljenom naftnom derivatu.

Podsećamo da se ova kontrola ne odnosi na fizička lica, koja vozila koriste za ličnu upotrebu jer inspektori, kao i saobraćajna policija, pored redovnih kontrola, neće tražiti dokaze o poreklu goriva u rezervoarima automobila.

Kako nam je rečeno u Tržišnoj inspekciji, akcija će biti nastavljena.